'Duurzaam hoeft niet lelijk te zijn'

Klaas Gunter

Technische vindingen die goed zijn voor het milieu maken vandaag kans om in de prijzen te vallen. Voor het eerst worden de 'Enlightenmentz of the Year' uitgereikt in wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam. De organisatie wil initiatieven in de schijnwerpers zetten en laten zien dat duurzaam best samen kan met design. "Duurzaam hoeft niet lelijk te zijn", zegt organisator Wim Raaijen.

"Zelf rijd ik in een Opel Ampera, een elektrische auto", zegt Raaijen. "Maar mensen kijken met verbazing als ik er een stekker in steek. 'Duurzaamheid mag er niet mooi uitzien', is de gedachte. De Toyota Prius is daar een goed voorbeeld van. Een zuinige auto, maar veel mensen vinden hem lelijk."

De belangrijkste eis om in de prijzen te kunnen vallen is dat een initiatief in Nederland bedacht of ontworpen is. "En natuurlijk voldoende potentie heeft", zegt Raaijen. "Een goed voorbeeld is de fles van PEF." Een plastic fles gemaakt van biomassa in plaats van olie. Avantium, de ontwikkelaar van de technologie die PEF mogelijk maakt, werkt samen met Coca-Cola. "Er is een grote kans dat Coca-Cola deze techniek gaat gebruiken", denkt Raaijen. "Dat kan een enorm effect hebben, de concurrenten zullen hier dan ook gebruik van moeten maken."

Volgens Raaijen loopt China ver voor op het gebied van duurzame ontwikkeling. "In China wordt hier meer geld aan uitgegeven dan in de rest van de wereld bij elkaar. In sommige steden mogen alleen nog maar elektrische scooters rijden." Dit komt voornamelijk door de luchtvervuiling in de grote Chinese steden als gevolg van het gebruik van fossiele brandstoffen. "De duurzame ontwikkeling wordt daar volledig bepaald door de overheid. In Nederland is dat anders, hier moet die ontwikkeling uit particuliere initiatieven komen."

De winnaars worden gekozen door een jury en het publiek. Van de honderd te behalen punten worden er zestig door de jury gegeven, twintig door het aanwezige publiek en zijn er al twintig punten via stemmen op internet toegekend. Alle genomineerde initiatieven zijn op de website van Enlightenmentz te bekijken: http://www.enlightenmentz.nl/

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden