'Duurste scheiding ooit': eigenaar AS Monaco moet ex 3,3 miljard euro betalen

Dimitri Ribolovlev in maart van dit jaar bij een wedstrijd van AS Monaco (de vrouw op de foto is niet zijn ex-vrouw Elena). Beeld afp
Dimitri Ribolovlev in maart van dit jaar bij een wedstrijd van AS Monaco (de vrouw op de foto is niet zijn ex-vrouw Elena).Beeld afp

Het zou de grootste schikking zijn ooit betaald in een echtscheiding. De Russische oligarch en eigenaar van voetbalclub AS Monaco Dimitri Ribolovlev moet van een Zwitserse rechter 4.020.555.987 Zwitserse frank en 20 centimes betalen aan zijn ex-echtegenoot, oftewel 3.286.444.124 euro en 38 cent. Volgens de Zwitserse wet kan een echtgenoot bij een scheiding aanspraak maken op de helft van het vermogen van de ander.

Het vonnis stelt ook dat Elena, zoals zijn ex heet, recht heeft op vastgoed ter waarde van nog eens 130,5 miljoen Zwitserse frank (bijna 107 miljoen euro) in Gstaad, waar het echtpaar twee protserige chalets bezit. Ook krijgt ze vastgoed in bezit in het zeer rijke gebied Cologny in Genève en, niet onbelangrijk, de voogdij over de 13-jarige dochter van het stel, Anna. De twee hebben ook een volwassen dochter, Ekatarina.

Een advocaat van mevrouw Ribolovlev noemde het 'de duurste scheiding ooit', maar de advocaat van meneer zei te verwachten dat het bedrag waarschijnlijk fors naar beneden zou worden bijgesteld in hoger beroep.

Zowel Dimitri als Elena Ribolovlev zijn 47 jaar oud. Ze ontmoetten elkaar in Perm in Rusland als studenten en trouwden daar in 1987. Al sinds 2008 zijn de twee verwikkeld in een juridische echtscheidingsstrijd. Zakenblad Forbes schatte zijn vermogen destijds op 12,8 miljard dollar (9,35 miljard euro).

Fondsen op Cyprus
Dat vermogen is voor het grootste deel naar fondsen op Cyprus gesluisd in 2005. Het vonnis is niet alleen goed nieuws ('een volledige overwinning') voor mevrouw Ribolovlev, stelden haar advocaten in een statement, maar ook een voorbeeld van de slagkracht van de wet. 'Niemand, zelfs niet een Russische tycoon die zijn enorme fortuin in fondsen en overzeese bedrijven heeft gestopt, staat boven de wet', aldus de drie advocaten. De advocaat van meneer Ribolovlev beweerde overigens exact het tegenovergestelde. Hij prees het vonnis, dat volgens hem de rechtmatigheid van de financiële constructies die de AS Monaco-eigenaar had opgetuigd als onderkomen voor zijn vermogen.

Een deel van de tegoeden van de familie waren uit voorzorg al bevroren door de Zwitserse rechtbank, maar met het geld op Cyprus ging dat niet vanwege het ontbreken van een verdrag tussen Zwitserland en Cyprus. Een aantal fondsen werd gebruikt voor de aankoop van een penthouse aan Central Park in New York en een villa in Palm Beach in Florida.

Ribolovlev en Prins Albert van Monaco in januari van dit jaar op de tribune bij AS Monaco. Beeld ap
Ribolovlev en Prins Albert van Monaco in januari van dit jaar op de tribune bij AS Monaco.Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden