'Duurdere zorg groter probleem dan Europese schuldencrisis'

Minister Jan Kees de Jager van Financiën. Beeld anp

,,De schuldencrisis overleven we wel en 18 miljard bezuinigen gaat ook wel lukken, maar mijn grootste zorg is de steeds maar toenemende groei in de zorgkosten.'' Dat zei De Jager donderdag in een toelichting op het financieel jaarverslag over 2010.

De kosten voor zorg zijn het afgelopen decennium met 4 procent per jaar toegenomen, waar de gemiddelde economische groei 2 procent bedroeg. ,,Dat is mathematisch onhoudbaar. Dan eet die ene categorie op een gegeven moment de hele economie op.''

Oplossingen
De zorg kostte de Nederlandse overheid vorig jaar circa 60 miljard euro. Elk jaar weer zijn er overschrijdingen op de begroting en financiële tegenvallers. Financiën wil daarom sneller actuele informatie over de zorguitgaven en is met het ministerie van Volksgezondheid bezig daar een methode voor op te zetten. ,,Nu kachelen we er steeds één of twee jaar achteraan.''

Hoe de stijgende zorguitgaven moeten worden aangepakt, is voor De Jager een van de grootste uitdagingen waar Nederland en de rest van de wereld voor staan. Oplossingen ziet hij niet direct in het verhogen van de premies, het laten oplopen van de staatsschuld of het schrappen in andere uitgaven als die voor onderwijs of veiligheid.

,,Op langere termijn ontkom je er niet aan om binnen de zorg de oplossing te zoeken. Iedereen moet de zorg krijgen die past bij een land als Nederland en ik ben ook voor solidariteit in het systeem. Maar hoe we dit gaan aanpakken, is voor Nederland en de rest van de wereld een van de grootste uitdagingen waar we mee te maken hebben.''

Turbulent jaar
2010 was voor de Nederlandse overheidsfinanciën een turbulent jaar van nog voortgaande crisis en het begin van voorzichtig economisch herstel, schrijft De Jager in het Financieel Jaarverslag.

De overheid had een tekort van 32 miljard euro, oftewel 5,4 procent van het bruto binnenlands product. Dat overschrijdt nog de EU-norm, maar is al wel wat beter dan op Prinsjesdag 2009 (toen de begroting voor 2010 werd gepresenteerd) was verwacht. Het percentage van 5,4 is wel iets slechter dan het Centraal Planbureau in maart had geraamd. Dat kwam toen op een tekort van 5,2 procent.

Verder was er vorig jaar een economische groei van 1,8 procent en bedroeg de staatsschuld 371 miljard (62,7 procent van het bbp). De werkloosheid lag op 5,4 procent.

Maatregelen
De Jager is voorzichtig optimistisch over de Nederlandse economie. ,,Hoewel we nog niet terug zijn op het niveau van voor de crisis, tonen de cijfers aan dat we de goede weg zijn ingeslagen. Economisch gaat het iets beter, maar de overheidsfinanciën zijn nog lang niet op orde. Om de crisis definitief achter ons te laten, is het uitvoeren van de maatregelen uit het regeerakkoord - de 18 miljard aan besparingen - bittere noodzaak. Door nu in te grijpen schuiven we de rekening niet door naar toekomstige generaties.''

Nederland scoorde vorig jaar gemiddeld genomen beter dan andere Europese landen. Een flink deel van de verbetering van het huishoudboekje van de Staat komt door de economische groei en door een stijging van de voor de Nederlandse economie zeer belangrijke export. Dat resulteerde in minder werkloosheid en meer inkomsten uit belastingen en premies.

Ook de staatsschuld viel gunstiger uit dan in september 2009 verwacht. Toen werd nog gevreesd voor een schuld die zou groeien naar 381 miljard euro, maar eind 2010 stond Nederland uiteindelijk 10 miljard euro minder diep in het rood.

Zowel bij het begrotingstekort als bij de staatsschuld overschrijdt Nederland nog de normen uit het Europese Stabiliteits- en Groeipact. De Jager benadrukt daarom het belang van doorgaan met het uitvoeren van de bezuinigingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden