Duurbetaalde profs in de trein en op de ferry

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Wat kan traditie toch mooie kantjes in zich dragen. Toen duidelijk werd dat de honkballers van de Philadelphia Phillies in de World Series tegen de New York Yankees moesten uitkomen, herinnerde iemand zich dat de geschiedenis zich herhaalde. Veertig jaar terug hadden de Phillies zich ook voor die finale geplaatst en waren ze per trein naar New York gereisd; een bijna klassieke rit door het oude, geïndustrialiseerde, dichtbevolkte deel van de VS. En dus reisden de Phillies van nu afgelopen week weer per trein naar The Big Apple.

Voor veel spelers was het de eerste keer dat ze zo’n lange treinreis (drie uur) ondernamen en er zat een bijna didactische kant aan deze door traditie ingegeven reis.

Toen afgelopen week het NBA-seizoen begon, moesten de basketballers van de Houston Rockets hun eerste uitwedstrijd spelen in Oakland met als tegenstander de Golden State Warriors. Omdat het de gewoonte is dat de ploegen die tegen de Warriors spelen in San Francisco overnachten, was dat nu ook het geval.

Maar doordat de grote brug tussen San Francisco en Oakland ineens een spoedreparatie moest ondergaan, werden de dure NBA-profs ineens en tot verrassing van velen gedwongen een alternatief vervoermiddel te gebruiken: de pont.

En daar gingen ze. Tussen het gewone volk in, twaalf mastodonten, twaalf miljonairs, twaalf mannen die niet meer gewend waren gebruik te maken van het openbaar vervoer. Twaalf mannen die (een oplettende Amerikaanse journalist had dat uitgerekend) samen 56 auto’s bezaten. Twaalf mannen die gezien hun sociale status in de VS nooit gebruik hoefden en wilden maken van een ferry.

De trip kwam uitgebreid aan bod in het Amerikaanse nieuws, net zoals die van de Phillies. Je zag duurbetaalde honkballers naar buiten kijken en elkaar vragen stellen: welke steden passeren we eigenlijk? Je hoorde de basketballers informeren hoe de baai heette waar ze nu door voeren.

Ineens had ik een flashback. Twee weken geleden, een boot in de haven van Sydney. Een van de mooiste en meest indrukwekkende rondvaarten die een mens zich kan voorstellen. Aan boord de spelers van het Nederlands elftal.

Het beeld liegt nooit; je zag de mannen van Oranje in het vooronder zitten. Ze waren fanatiek en onverstoorbaar aan het klaverjassen. Sydney Harbour of niet, er moest gekaart worden.

Gisteren ben ik heerlijk per trein naar Heerenveen gereisd voor de NK afstanden. Vervolgens kwam ik terecht in een ’deeltaxi. Een van de andere reizigers, een oudere dame, stelde een leuke vraag. Of ik bij de televisie zo weinig verdiende dat ik me geen auto kon permitteren.

Het was een lieve, oude dame en ik glimlachte terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden