Duur wonen vanwege de school

Het Britse parlement stemt woensdag over een wet die het onderwijsstelsel moet verbeteren. Dat nodig, want voor veel ouders wordt het zoeken naar een goede school een obsessie. Eerste deel van een tweeluik.

Een gemiddelde gezinswoning op Lennard Road in het dorpje Dunton Green in Kent werd onlangs verkocht voor 315000 euro. Een vergelijkbare woning op steenworp afstand in het naburige dorp Riverhead kost 389372 euro.

Het prijsverschil van meer dan 70000 euro zit hem volgens de makelaar in de school. ,,Mijn klanten kijken allemaal naar de ranglijsten voor beste scholen en de Riverhead Infant School is heel populair“, zegt Ashley Lovejoy van Kings Real Estate in het aanpalende Sevenoaks. Deze basisschool scoort hoog op de zogenaamde league tables, de ranglijsten voor scholen.

Vooral sinds de introductie van deze lijsten, begin jaren negentig, is de schoolkeuze voor veel ouders een obsessie geworden. Plattelandsbewoners en arme gezinnen in de stad sturen hun kinderen meestal naar de dichtstbijzijnde school, maar ouders uit de middenklasse kunnen vaak een paar jaar lang over niets anders praten dan de schoolkeuze.

Mensen die genoeg verdienen kunnen zich een dure privéschool veroorloven die minstens 11000 euro per jaar kost. Dat is slechts weggelegd voor zeven procent van alle leerlingen in het lager en middelbaar onderwijs. Anderen verhuizen naar een wijk met een goed publieke school. Een duurder huis nabij zo'n goede school betaalt zich voor een gezin met een paar kinderen snel terug, redeneert men.

Veel mensen uit London verhuizen bijvoorbeeld naar het welvarende Riverhead en Sevenoaks, want de plaatsen staan bekend om hun goede privé- en staatsscholen. Het zijn vooral bankiers en handelaren die in de City werken, die kiezen voor de groene en lommerrijke omgeving - met bovendien een snelle verbinding met het Londen-centrum.

Makelaar Lovejoy: ,,Ik heb net een vrijstaand huis tegenover de school verkocht voor 911387 euro en de koper, een familie uit het Londense Islington, betaalt dat zonder blikken of blozen. Zij verkassen het gezin puur vanwege de school.“

Zelf stuurt hij zijn kinderen ook niet naar de openbare school in zijn dorp Otford. Zijn vrouw, vertelt Lovejoy, gaat eens in de twee weken ter kerke, puur en alleen om een brief van de dominee te krijgen waarmee de kinderen op de school kunnen van de Anglicaanse kerk in het dorp verderop. Die staat beter aangeschreven dan de openbare. Veel niet-kerkelijke ouders doen hetzelfde: om op een zogenoemde 'kerkschool' te komen worden zij opeens religieus.

Lovejoy geeft toe: ,,Het is natuurlijk belachelijk. En elke dag staat het verkeer totaal vast, omdat zoveel ouders hun kinderen met de auto naar school moeten brengen.“

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden