Duur VNG-feestje met morrende burgervaders

Lokale bestuurders lopen aan tegen het Haagse 'mes'

Burgemeester in crisistijd? De Haagse burgervader uit de jaren dertig roept via het krakende bioscoopjournaal de burgerij op tot een bijdrage aan het Haagse Crisis Comité. De minderbedeelden kunnen hun kinderen geen eten geven en lopen op schoenen met gaten, zingt een collectante in een smartlap over de armen. Het historisch overzicht op het jubileumcongres van de 100-jarige Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zorgde gisteren voor enige relativering.

Toch karakteriseerde Hans Goedkoop de positie van de huidige gemeentebestuurders als 'beklagenswaardig'. Hij presenteert het geschiedenisprogramma 'Andere Tijden' normaal op televisie, maar nu voor een keer op het congres. De gemeentebestuurder zit volgens hem klem tussen het Rijk dat steeds meer afschuift, en burgers die veeleisender zijn geworden. En dat in crisistijd, met minder middelen en veel meer taken.

Goedkoop legde daarmee de vinger op de zere plek. Het mocht dan feest zijn in het tentenkamp op het Haagse Malieveld, met koningin Beatrix, Johan Cruijff en Freek de Jonge als prominente gasten, wrijvingen konden niet onder het tapijt worden geveegd. Dat begon al in de aanloop naar het jubileumcongres. Het prijskaartje van 3,4 miljoen - niet veel meer dan in andere jaren en inclusief feestavond met Golden Earring en het Residentieorkest- schoot sommige bestuurders in het verkeerde keelgat. VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma bezag daarom met enige triomf 'de volle bak' van 2800 vertegenwoordigers van de 415 gemeenten. Dat was maar iets minder dan in andere jaren. Haar bestuur heeft wel moeten beloven te zoeken naar een goedkopere vorm van vergaderen.

En hoewel premier Rutte van de partij was, bleven ook recente botsingen tussen het kabinet en de gemeenten niet onbesproken. Wie opdraait voor de kosten van de inmiddels afgeblazen 'overhaaste invoering' van de huishoudtoets is er maar één van. "De partijen zijn het op veel punten niet eens", berichtte de VNG aan de vooravond van het feest na afloop van een verhit overleg met Rutte. Het 'knetterde' maandag, erkende de minister-president in zijn toespraak. De lokale bestuurders lopen aan tegen het Haagse 'mes'. Maar Rutte kondigde vast aan dat zij na de verkiezingen op nog meer bezuinigingen moeten rekenen.

In de wandelgangen op het Malieveld klonk tevens gemopper over het gebrek aan zin in bestuurlijke vernieuwing in Den Haag en het 'gejojo' met de Wet Werken naar Vermogen. Jorritsma riep het Binnenhof op het overhevelen van de nieuwe taken naar gemeenten op het gebied van werk, zorg en jeugd niet te vertragen. En, benadrukte ze, "de Rijksoverheid moet dat dan ook écht aan ons overlaten. Gemeenten zijn geen Albert-Heijnfiliaal met een voorgeschreven assortiment en een opgelegde omzet."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden