Duur prijskaartje kan de verhuizing van mariniers naar Vlissingen nog stoppen

Mariniers tijdens een training op de kazerne in Doorn.Beeld ANP

Er gloort een politieke opening om de controversiële verhuizing van de mariniers van Doorn naar Vlissingen te heroverwegen. Staatssecretaris van defensie Barbara Visser heeft de Kamer donderdag beloofd om nog eens op een rijtje te zetten wat de nieuw te bouwen kazerne in Vlissingen precies zal kosten. Nog voor de zomer wil ze dit overzicht naar de Kamer sturen.

Critici van de verhuisplannen vermoeden dat zal blijken dat het hele project simpelweg te duur is. Dan zou renovatie van de huidige kazerne in Doorn ook weer als financieel aantrekkelijker optie op tafel komen.

Toen de Kamer in 2012 akkoord ging met de nieuwe kazerne in Zeeland hing daaraan een prijskaartje van maximaal 200 miljoen euro. Op dit moment ligt de top van het ministerie in de clinch met de mariniers over hoe de nieuwe kazerne er precies uit komt te zien. 

De mariniers willen vanwege hun werkende partners sowieso niet vanuit de omgeving Utrecht naar Zeeland verhuizen, maar betogen ook dat er nog veel moet gebeuren om de nieuwe thuisbasis daadwerkelijk geschikt te maken. Zo moeten er betere schietbanen komen, zou de haven van Vlissingen nu niet geschikt zijn om met amfibische landingsvaartuigen te oefenen, en zijn er te weinig kamers om mariniers te laten overnachten. Als zij namelijk in hun oude woonplaatsen rond Doorn blijven wonen, moeten ze door de week soms op de kazerne slapen.

Meters veroverd

Tegenstanders van de verhuizing in de Kamer zijn tevreden over de toezegging van Visser. Volgens GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks ‘is er hiermee toch een paar meter veroverd’. Ze vindt het winst dat de staatssecretaris niet hoe dan ook vasthoudt aan de verhuisplannen. Salima Belhaj (D66) noemt het belangrijk dat Defensie nu alle extra kosten meetelt die na 2012 bekend werden om de te bouwen kazerne in Vlissingen volledig geschikt te maken.

Kamerleden mogen de brief van Visser vanwege commercieel gevoelige informatie over bouwbedrijven alleen vertrouwelijk inzien. Dat is volgens Belhaj geen bezwaar. “Als uit de berekening blijkt dat de kosten van een andere categorie zijn dan aanvankelijk voorzien, zal het kabinet dat ook publiek moeten maken. Dat komt dan onvermijdelijk in de defensiebegroting te staan."

Lees ook: 

De militair anno 2018 vindt zijn gezin net zo belangrijk als het leger

De plannen voor verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen, waarover de Tweede Kamer vandaag debatteert, stuiten op weerstand. Van oudsher stelden militairen hun privéleven helemaal in dienst van hun vak, maar dat verandert.

Kamer heroverweegt verhuizing: te veel mariniers dreigen met ontslag

Volgens de commandant van het Korps Mariniers komt de veiligheid in het geding als teveel ervaren militairen uit onvrede de eenheid verlaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden