Duur feestje wethouder

De gemeente Den Haag ziet niets onoorbaars in het afscheidsfeestje van oudwethouder Peter Noordanus van ruimtelijke ordening en stadsvernieuwing. Volgens de gemeente is er geen sprake geweest van belangenverstrengeling.

Noordanus legde per 1 januari zijn functie neer vanwege een nieuwe baan bij een adviescommissie van het ministerie van Vrom. De festiviteiten, afgelopen vrijdag, hebben in totaal 175000 gulden gekost. Een ton daarvan is opgehoest door projectontwikkelaars, onder andere door het bedrijf MAB, dat in de periode van het wethouderschap van Noordanus betrokken is geweest bij de uitvoering van een aantal grote projecten, waaronder het prestigieuze complex De Resident, in de buurt van het Centraal Station.

Bewoner N. Heering van het woningencomplex De Zwarte Madonna heeft het openbaar ministerie gevraagd Noordanus te vervolgen, omdat hij de aanvaarding van de bijdrage van de projectontwikkelaars aan het feestje in strijd acht met het ambtenarenreglement, dat het accepteren van geschenken verbiedt.

Vorige week besloot de gemeenteraad de Zwarte Madonna, die nog maar 15 jaar oud is en 336 appartementen telt, te slopen. Het besluit was nog voorbereid door Noordanus.

De gemeente benadrukt dat zij en niet Noordanus de festiviteiten heeft georganiseerd. Verder vindt de gemeente dat zij vanaf het begin openheid heeft betracht. De plechtigheden overdag kwamen ten laste van de gemeente, terwijl 'de marktpartijen' 'savonds een feest gaven voor de scheidende wethouder. De organisatie van de festiviteiten is volgens de gemeente al begonnen toen Noordanus nog in functie was.

De namen van de projectontwikkelaars en bouwbedrijven die hebben meegewerkt aan het afscheid voor Noordanus, staan in een boekje dat de gemeente ter ere van hem heeft uitgebracht. Het boekje heet 'De stad erbij houden' en is geredigeerd door het Adviesbureau Awareness.

Aan het feestje van de wethouder blijken behalve MAB nog verschillende andere bedrijven te hebben bijgedragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden