Dutroux weet iedereen te treiteren bij begin proces

ARLON - Als een balorig schooljongetje zit Marc Dutroux in de beklaagdenbank. Zijn hoofd rust zwaar op zijn armen. De hoofdverdachte in het meest spraakmakende proces van België liet gisteren geen kans lopen om zijn minachting voor het gerecht uit te drukken.

,Hij heeft slecht geslapen'', haast Dutroux' advocaat Xavier Magnée zich te zeggen. ,,Laten we eerlijk zijn: de verkiezing van een jury is geen spannende procedure.'' Nochtans vertoont Dutroux' houding grote overeenkomsten met het beeld dat in de politierapporten naar voren komt: Een man zonder respect voor welk gezag dan ook, die zich steevast miskend voelt en vindt dat hij degene is die onrecht wordt aangedaan.

Paul Marchal, vader van de ontvoerde en vermoorde An, is niet van plan zich door Dutroux te laten manipuleren. ,,Voorafgaand aan het proces ging hij geruchten over de andere verdachten verspreiden, nu gaat hij ostentatief liggen slapen. Het maakt ons niets meer uit. Als hij in het hele proces op een paar vragen antwoord geeft, ben ik al blij.''

Marchal houdt zich groot, hij heeft geen keus. Maar zittend achter een dikke glazen wand lukt het Dutroux toch weer om de zaak te manipuleren. In tegenstelling tot de andere verdachten -Michelle Martin, Michel Lelièvre en Michel Nihoul- eist Dutroux dat zijn gezicht niet in beeld komt. Dat betekent dat de reeds tientallen keren gefilmde en gefotografeerde crimineel vandaag in veel Belgische kranten plots alleen wordt getoond met een 'balkje' over zijn ogen.

Zo heeft hij ook de honderden aanwezige journalisten al tegen zich in het harnas gejaagd. Beelden zullen schaars zijn. Buiten de rechtszaal ontstaat een levendige handel in filmfragmenten en wel toegestane tekeningen van de verdachte. Een journalist die ooit een boek schreef over Dutroux loopt ermee te leuren onder collega's. Een fabrikant van een energiedrankje heeft zelfs promotiemeisjes gestuurd. De Dutroux-kermis is begonnen, maar buiten journalisten is er vrijwel geen belangstellende te bekennen.

En het proces begon al zo stroef. Van de 180 opgeroepen kandidaat-juryleden probeerden velen hun burgerplicht te ontlopen. Ziekte, een verbouwing, een kalvende koe, een dochtertje dat net als een van de zes slachtoffertjes Julie heet, geen smoes was te gek om de dans te ontspringen. Alleen door de eisen te verlagen kreeg de rechtbank een jury van twaalf leden plus twaalf plaatsvervangers bij elkaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden