Dutroux kiest voor slachtofferrol

ARLON, BRUSSEL - Hij wist niets van de ontvoering van Julie en Mélissa, zei Marc Dutroux, maar toen ze eenmaal bij hem thuis zaten, probeerde hij ze te redden. Dat wekte echter de woede van Michel Nihoul, waardoor hij An en Eefje wel móest ontvoeren. Met zachte stem en een onderdanige houding koos Dutroux gisteren voor de slachtofferrol.

Hij heeft fouten gemaakt, gaf Dutroux gisteren toe, maar eigenlijk kon hij er niets aan doen. Die kelder, bijvoorbeeld. Hij had 'm gebouwd omdat hij bij vorige huiszoekingen veel gereedschap was kwijtgeraakt. Dat vond hij irritant, en dat moest dus in de toekomst worden voorkomen.

In 1995 kreeg de kelder plots een andere bestemming door de 'komst' van Julie en Mélissa. Dutroux had, zo zegt hij, geen televisie gekeken, dus hij wist ook niet dat ze waren ontvoerd. De andere verdachten -Michelle Martin, Michel Lelièvre en Michel Nihoul- en de vermoorde Bernard Weinstein hadden het gedaan. Ze in Dutroux' huis houden zou een wederdienst zijn voor Nihoul. Maar na enkele dagen merkte Dutroux dat Weinstein met Mélissa had 'gespeeld', iets wat hij niet kon goedkeuren.

Julie en Mélissa zijn verhongerd maar dat was, alweer, niet Dutroux' schuld. Voor hij tijdelijk in de gevangenis zat wegens diefstal en mishandeling had hij Martin 5700 euro gegeven om de meisjes te voeden. Maar Martin, die naar eigen zeggen volledig onderworpen was aan Dutroux, verklaarde gisteren dat ze de kelder niet had durven betreden. Toen Dutroux na maanden thuiskwam, waren de meisjes dood. Aanvankelijk verklaarde Dutroux altijd dat ze nog leefden en dat hij had geprobeerd ze te redden. Maar nu zegt hij dat ze al heel snel waren overleden.

Dutroux deed het gisteren allemaal voorkomen als logica, maar voor de ouders van de slachtoffers was het verhaal onverdraaglijk. Zo bewaarde hij de lijkjes van Julie en Mélissa enkele dagen in de vrieskist, omdat hij het ,,te druk met andere zaken'' had.

En de ontvoering van An en Eefje, maar ook van Sabine en Laetitia, was een opdracht van Nihoul, die hem daarvoor met de dood had bedreigd. Volgens Dutroux waren er bij de ontvoering van An en Eefje ook twee 'politieagenten'. Hij dacht, zo zegt hij, dat de meisjes in de prostitutie zouden worden gedwongen, maar wist niet dat ze zouden sterven. Dutroux zegt dat hij depressief was. Soms deed hij wat Nihoul wilde, soms wilde hij de kinderen beschermen.

De ouders van de slachtoffers zeggen niets van Dutroux' verklaringen te geloven. ,,Hij is een laffe manipulator.'' De medeverdachten in het proces-Dutroux tonen zich verbijsterd . Dat het niet meer botert tussen Dutroux en zijn ex-vrouw Martin was vanaf het begin van het proces al duidelijk. Maar hij heeft zich nu ook voorgoed van zijn andere kompanen vervreemd. Dutroux staat de komende maanden helemaal alleen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden