Dutroux deed het allemaal

Marc Dutroux is een ontvoerder, verkrachter en moordenaar. En Michelle Martin en Michel Lelièvre waren niet het slaafje en de onbenul waarvoor ze zich hielden. Alleen Michel Nihoul ontspringt de dans.

BRUSSEL - Marc Dutroux is de leider van een bende die zes meisjes ontvoerde en opsloot. Zelf heeft Dutroux Julie en Mélissa ontvoerd, opgesloten en verkracht. An, Eefje, Sabine en Laetitia heeft hij eveneens opgesloten en verkracht. Verder vermoordde hij An en Eefje en zijn kompaan Bernard Weinstein. En hij verkrachtte drie Slowaakse meisjes.

Duidelijker had de jury zich in het megaproces in Arlon niet kunnen uitspreken over de hoofdschuldige. Na drie dagen beraadslagen verklaarden de juryleden Dutroux schuldig aan alles wat hem ten laste was gelegd. De openbaar aanklager hoefde dus niet te aarzelen met zijn eis: levenslange gevangenisstraf.

De uitspraak getuigt van het feit dat de jury zich niets gelegen liet liggen aan welk verweer van Dutroux dan ook. Dat betekent dat zijn slachtofferrol in die 105 procesdagen verspilde energie was en dat al zijn verwijzingen naar andere, hogere machten naar de prullenbak zijn verwezen. Een geavanceerd pedofilie- en drugsnetwerk dat door hooggeplaatsten in de Belgische samenleving werd aangestuurd en waarvan Dutroux de willoze pion was? Onzin, het was Dutroux.

En het waren Dutroux' ex-vrouw Michelle Martin en Michel Lelièvre. Ook bij hen accepteerde de jury geen verzachtende omstandigheden. Martin had zich verscholen achter haar zwakke persoonlijkheid en haar obsessieve verlatingsangst, eigenschappen die haar tot slaaf van Dutroux zouden hebben gemaakt. Ook Lelièvre's advocaten wierpen het op diens slappe karakter en voerden zijn drugsverslaving aan voor het feit dat hij als een onbenul met Dutroux was meegelopen.

Niet relevant, meent de jury. Volgens haar volstaat het woord 'medeplichtig' niet. Martin en Lelièvre waren 'mededader' bij de ontvoering en opsluiting van Julie en Mélissa en later van An en Eefje. Volgens het Belgische strafrecht zijn ze daarmee vrijwel even schuldig als Dutroux zelf. Martin is ook mededader bij de opsluiting van Sabine en Laetitia. Het feit dat Julie en Mélissa tijdens hun opsluiting verhongerden is voor Martin een verzwarende omstandigheid. Zij en Lelièvre riskeren 30 jaar gevangenisstraf.

Michel Nihoul is op het nippertje aan de zwaarste aantijgingen ontkomen. De jury werd het niet eens over zijn rol en speelde de vragen door naar de drie beroepsrechters. Die vonden geen bewijs voor Nihouls betrokkenheid bij de misdaden van de bende-Dutroux tegen kinderen. Dat is belangrijk voor hem, maar ook voor alle Belgen die geloofden dat er een 'netwerk' was. Nihoul zou daarvan dan de spil zijn, maar volgens de jury is hij inderdaad slechts een protserige praatjesmaker. Wel is Nihoul schuldig aan xtc-handel, iets waaraan Lelièvre medeplichtig is, en aan mensenhandel. Maar dat slaat op een prostitutienetwerk dat hij wilde opzetten.

Tragisch genoeg verwerden de verkrachtingen van de drie Slowaakse meisjes gisteren bijna tot een bijzaak. Nochtans zijn ook hierbij de feiten zwaar. Michelle Martin is medeschuldig aan de verkrachting door Dutroux van een van hen, omdat ze het meisje had verdoofd met haldol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden