Dutroux / Arlon vreest het 'proces van de eeuw'

Het Belgische Arlon staat binnenkort op de wereldkaart. Tegen wil en dank. Op 1 maart start hier het lang verwachte proces-Dutroux. Niet iedereen hoopt dat het snel voorbij is.

ARLON - Wie stopt er nou in Arlon? Even doorrijden en je bent in het groothertogdom Luxemburg, waar de benzine goedkoper is, de drank voordeliger en het bankgeheim de anonimiteit waarborgt. Maar Arlon is de komende maanden de place-to-be voor de Belgische en buitenlandse media. De horeca wrijft zich in de handen, de burgers hopen eigenlijk maar een ding, dat het snel voorbij is.

De weekmarkt op de Grand Place is al bijna afgelopen, maar de kruidenverkoper staat nog met de handen in de zakken achter zijn kraam. Wat verwacht hij van het proces-Dutroux? ,,Ik ben er zelf niet zo mee bezig. Het is al zo lang geleden en nu wordt het allemaal weer opgerakeld. Misschien is het goed voor Arlon, nu rijdt iedereen hier zomaar voorbij, op weg naar het zonnige zuiden.''

De VVV is de afgelopen tijd overstelpt met telefoontjes van journalisten, op zoek naar hotelkamers. Arlon heeft amper vijf hotels, met wat goede wil zijn er in het stadje en de directe omgeving 200 bedden. Vakantiehuisjes in de omtrek blijken voor veel media een betaalbaar alternatief.

Bouwvakkers zijn bezig aan de trappen van het hof van assisen, de nieuwe vleugel van het justitiepaleis dat speciaal voor dit strafproces is gebouwd. Vandaag zijn de familieleden van de slachtoffers en hun advocaten op bezoek in Arlon. Ze krijgen uitleg over het verloop van het proces en de gang van zaken in de rechtszaal. De pers mag niet mee naar binnen. Maar Betty Marchal, moeder van de vermoorde tiener An, laat na de rondleiding weten dat het allemaal erg krap is daarbinnen. Op het grasveld achter het gerechtsgebouw strijkt over twee weken het mediacircus neer. Voor hoe lang, is de vraag, want het proces kan wel eens drie maanden duren.

De Belgische kranten en omroepen draaien al warm voor de veroordeling van Dutroux en zijn handlangers. Elke dag hele pagina's in de krant, voorzien van wazig fotomateriaal, afkomstig uit het metersdikke dossier. De Vlaamse commerciele zender VTM heeft een reeks opgenomen met acteurs die de rollen van Marc Dutroux en zijn medestanders vertolken.

Maar of de doorsnee Belg wakker ligt van het proces is de vraag. De horeca-uitbaters rond het justitiepaleis in ieder geval wel. Zij wrijven zich in de handen, het persvolk moet immers eten en drinken.

Arlon is een van de oudste steden van Belgie, een typische grensgemeente waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Ongeveer de helft van de 24000 inwoners verdient de kost in het groothertogdom Luxemburg. Een paar honderd meter zijn het maar van het Maison de Surete naar het hof van assisen. Dutroux zal elke dag van het proces in een geblindeerde auto van het huis van bewaring naar het justitiepaleis, een modern gedrocht met spiegelglas, worden gereden. Hij verdwijnt zo in de tunnel, zonder dat iemand hem te zien krijgt.

De kostprijs van het nieuwe hof is 12 miljoen euro. Tachtig toeschouwers zullen straks het proces kunnen bijwonen, onder wie vijftien journalisten. De rest moet zich maar zien te redden met videoschermen in twee bijzaaljes of in het perscentrum in de stad.

Het fraaie hotel L'Ecu de Bourgogne op de Place Leopold zal belaagd worden door journalisten. Hier logeren enkele ouders van de slachtoffers, onder wie Paul en Betty Marchal. De eigenaresse biedt de kamers gratis aan; niet iedereen probeert een slaatje te slaan uit de omstandigheden.

,,Maar als de pers ons niet genoeg met rust laat, zullen we waarschijnlijk naar elders uitwijken'', zegt Betty Marchal. Ze is met het hele gezelschap op bezoek in de kazerne aan de rand van Arlon, waar 200 slaapplaatsen, afgeschermd van de buitenwereld, zijn gereserveerd voor advocaten en overige familieleden. De Marchals zijn een en al lof voor de dienstverlening.

Marc Dutroux en Michel Lelievre zitten veilig in het oude, negentiende eeuwse huis van bewaring. Daar wordt nog een vleugel ontruimd om Dutroux' ex, Michele Martin, onder te brengen.

Guy Larcier, burgemeester van Dutroux City, is al gewend aan de vragen over 'het proces'. Maar zijn eerste zorg is dat het openbare leven verder gaat. Het mag dan een mediacircus zijn, Larcier wil er geen kermis van maken.

,,Ik zal er zijn vanaf de eerste tot de laatste dag'', vertelt Paul Marchal, die een opdracht heeft aanvaard van de Vlaamse minister van onderwijs om zijn ervaringen tijdens het proces te verwerken in een lessenpakket. Het bezoek vandaag aan Arlon heeft hem deugd gedaan, vertelt hij. ,,Ik heb er wel vertrouwen in. Onze dochter An konden we niet redden, maar ik denk en hoop dat gerechtigheid geschiedt'

Op de ramen van enkele cafés hangt een pamflet met de foto's van de vier vermoorde meisjes. Met daaronder een citaat dat wordt toegeschreven aan Albert Einstein: 'De wereld is gevaarlijk om in te leven, niet alleen omwille van diegenen die kwaad doen, ook omwille van diegenen die toekijken en niets doen'.

Op het plein voor het justitiepaleis ontsteekt de uitbaatster van de kleine frituur de tl-lampen. Het beeld brengt het proces tot de juiste proporties terug. Dit is België.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden