Dutchbatters geschokt, eisen opheldering

null Beeld EPA
Beeld EPA

Voormalige Dutchbatters hebben maandag geschokt gereageerd op nieuwe informatie die maandag bekend is geworden over de val van de Bosnische enclave Srebrenica in juli 1995. Ze eisen dat Nederland alles in het werk stelt om verdere opheldering te krijgen. Dat staat in een verklaring van Vereniging Dutchbat 3.

Maandag werd de documentaire 'Waarom Srebrenica moest vallen' uitgezonden, van Human/VPRO in samenwerking met Argos. Uit Amerikaanse documenten blijkt dat een geheime afspraak tussen Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten de reden is geweest dat Nederlandse VN-militairen in de 'veilige' Bosnische moslimenclave Srebrenica in juli 1995 geen luchtsteun hebben gekregen.

Ook zouden bondgenoten inlichtingen hebben gehad over een mogelijke aanval op Srebrenica door de Bosnische Serviërs. Ook die informatie werd niet gedeeld met Nederland.

In de documentaire komt ook naar voren dat documenten uit de weken van rond de val van Srebrenica nog niet zijn vrijgegeven.

'Politieke belangen'
Geert-Jan Knoops, de advocaat van Thom Karremans, heeft met de oud-Dutchbat-commandant gebeld over de VPRO-documentaire. Karremans viel eerst stil, zei dan: "Ik heb het altijd geweten, ik heb het alleen niet kunnen bewijzen." De oud-VN-militair wist dat hij destijds 'politieke belangen' tegen zich had, aldus Knoops in het KRO-NCRV-programma Oog in oog.

Knoops zal nu namens Karremans en de Vereniging Dutchbat 3 alsnog volledige openheid eisen. De VS houden immers nog steeds informatie achter. Als Nederland daar niet in Washington op aandringt, wil Karremans voor een Amerikaanse rechter een procedure gaan voeren volgens de Amerikaanse wet op de openbaarheid van bestuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden