Dutchbatters claimen nu ook geld van de Staat

Het eerste bataljon van Nederlandse VN-blauwhelmen kwam begin 1994 aan in de door Bosnische Serviërs belegerde moslimenclave Srebrenica. Beeld ANP
Het eerste bataljon van Nederlandse VN-blauwhelmen kwam begin 1994 aan in de door Bosnische Serviërs belegerde moslimenclave Srebrenica.Beeld ANP

Een groep Dutchbat-veteranen die zich heeft aangemeld voor de claim tegen de Nederlandse staat omdat de militairen op een "onmogelijke missie" zouden zijn gestuurd, claimen nu ook geld van de Staat. De veteranen eisten al eerherstel en excuses.

Redactie

Ruim tweehonderd veteranen claimen nu 22.000 euro per persoon. In totaal gaat het dan om ruim 4,5 miljoen euro. Het bedrag per persoon is volgens hun advocaat Michael Ruperti gebaseerd op een bedrag van 1000 euro per jaar, sinds de val van Srebrenica, nu 22 jaar geleden.

Raadsman Ruperti stelt dat de maat nu vol is voor de veteranen. Volgens hem wilden de veteranen een gesprek met het ministerie van defensie over de kwestie, maar dat gesprek heeft nooit plaatsgevonden. Onder de veteranen zijn oud-kopstukken zoals plaatsvervangend Dutchbat-commandant Rob Franken, maar ook een aantal actief dienende officieren.

Plaatsvervangend Dutchbat-commandant majoor R.A. Franken wordt gehoord tijdens de parlementaire enquête over Srebrenica in 2002. Beeld Trouw
Plaatsvervangend Dutchbat-commandant majoor R.A. Franken wordt gehoord tijdens de parlementaire enquête over Srebrenica in 2002.Beeld Trouw

Massamoord

Het Nederlandse bataljon Dutchbat III opereerde in 1995 onder de vlag van de Verenigde Naties in de belegerde moslimenclave Srebrenica, toen die onder de voet werd gelopen door de Bosnische Serviërs. Zij vermoordden uiteindelijk bijna 8400 moslimmannen en -jongens.

Volgens de advocaten van de veteranen is Dutchbat III jaren verantwoordelijk gehouden voor het falen van de missie. Dat komt volgens hen doordat de regering onvoldoende heeft erkend dat het bataljon "willens en wetens" op een onuitvoerbare missie was gestuurd.

Onherstelbare schade

De veteranen zouden hierdoor jaren later nog onherstelbare schade op sociaal, emotioneel en financieel gebied ondervinden. De advocaten vinden dat de interne regelingen bij Defensie om de veteranen te compenseren in deze zaak niet voldoen.

Defensie laat in een reactie weten dat mensen die als gevolg van hun uitzending invalide zijn geworden of psychische problemen hebben altijd bij Defensie kunnen aankloppen. "Het was een hele moeilijke missie, ze hebben een hele moeilijke tijd gehad'', aldus een woordvoerder. "Maar dat alleen is geen basis voor een claim. We nemen zaken individueel in behandeling. Veteranen met schade kunnen altijd bij Defensie terecht."

Nabestaanden Srebrenica bij uitspraak

Een groep van dertig nabestaanden uit Srebrenica woont vanochtend de uitspraak bij van het gerechtshof in Den Haag over de vraag of de Nederlandse staat aansprakelijk is voor de dood van de slachtoffers van de genocide in juli 1995. De zaak dient in hoger beroep en het hof zal het vonnis mondeling toelichten, een uitzondering in een civiele procedure.

De zaak is aangespannen door ruim 6000 nabestaanden. Deze zogenoemde Moeders van Srebrenica hebben de Nederlandse staat aansprakelijk gesteld voor de dood van mannen in de weerbare leeftijd, die vergeefs bescherming zochten op de VN-basis van Dutchbat in Srebrenica tegen het oprukkende Bosnisch-Servische leger. Zij hopen op een schadevergoeding.

De rechtbank Den Haag oordeelde in juli 2014 dat de Nederlandse staat aansprakelijk is voor de dood van ruim driehonderd mannen die door Dutchbat van de VN-compound werden weggestuurd. Tegen dit vonnis gingen beide partijen destijds in beroep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden