Dutchbatter met trauma eist schadevergoeding

Toenmalig minister van Defensie Henk Kamp reikte in 2006 een bijzondere blijk van erkenning uit aan al het personeel dat deel uitmaakte van Dutchbat III, die in juli 1995 de val van de Bosnische enclave Srebrenica meemaakten. Beeld ANP
Toenmalig minister van Defensie Henk Kamp reikte in 2006 een bijzondere blijk van erkenning uit aan al het personeel dat deel uitmaakte van Dutchbat III, die in juli 1995 de val van de Bosnische enclave Srebrenica meemaakten.Beeld ANP

Een Nederlandse militair die in 1995 aanwezig was bij de val van de Srebrenica-enclave, eist van de Staat een schadevergoeding omdat hij daar een trauma heeft opgelopen. Volgens de oud-Dutchbatter heeft het toenmalige ministerie van Defensie onvoldoende maatregelen genomen om een blijvende posttraumatische stressstoornis (PTSS) te voorkomen. De minister vond dat hij niet verantwoordelijk was en wees daarom een in 2000 ingediende eis tot schadevergoeding af.

ANP

De hoogste rechter op het gebied van het militaire ambtenarenrecht, de Centrale Raad van Beroep (CRvB), doet op 25 maart uitspraak in de kwestie, zo maakte de raad maandag bekend. De rechtbank in Den Haag oordeelde in november 2005 dat de Staat 'ten onrechte heeft geweigerd aansprakelijkheid te erkennen'. Volgens een woordvoerder van de CRvB ging zowel de Staat als de militair tegen dat besluit in beroep.

De militair werd van 20 januari tot 24 juli 1995 als pionier-verkenner van Dutchbat 3 uitgezonden naar Srebrenica in het voormalige Joegoslavië. Bij de val van de enclave zou hij een trauma hebben opgelopen, onder meer doordat een mortier vlak bij hem insloeg. In een geneeskundig rapport staat dat de man van 6 juli tot en met 11 juli 'heeft moeten functioneren in extreem moeilijke omstandigheden' en dat hij te maken heeft gehad met spanningen, vermoeidheid en angstige situaties waardoor hij een chronische PTSS opliep. De mortierinslag was volgens de minister een dienstongeval.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden