Dutchbat-veteranen zitten met dubbel gevoel na Mladic' veroordeling

Het logo van Dutchbat III. Beeld anp
Het logo van Dutchbat III.Beeld anp

Er is blijdschap onder Dutchbat-veteranen dat Ratko Mladic tot levenslang is veroordeeld. Maar toch ook een vervelend gevoel. Want rond het proces komt er over Dutchbat weer van alles voorbij dat niet klopt, zegt Olaf Nijeboer. Tot frustratie van de veteranen.

Eerst die blijdschap: dit is een goede uitspraak, vindt korporaal b.d. Olaf Nijeboer (43), die in Bosnië diende. Voor Dutchbat, maar minstens evenzeer voor de nabestaanden, zegt hij. Om hun gevoelens te sparen zijn Nijeboer en andere veteranen niet naar Den Haag gegaan om de uitspraak van dichtbij mee te maken; veel nabestaanden verwijten Dutchbat dat die in Screbrenica niet genoeg deed om de levens van hun mannen te redden. Op de dag dat Mladic wordt veroordeeld, houden Nijeboer en zijn voormalige collega's daarom gepaste afstand.

Goed voor Dutchbat, goed voor de veteranen, welbeschouwd is het oordeel van het Joegoslavië-tribunaal goed voor de hele internationale gemeenschap, vindt Nijeboer. "Het mag tenslotte niet zo zijn dat mensen wegkomen met genocide."

Maar dan dat rotgevoel. Nijeboer heeft het, en hoorde ook van andere Dutchbatters dat ze ermee zitten. Want tijdens Mladic' hele lange plaspauze halverwege de uitspraak, zegt Nijeboer, zond de NOS een item uit waarin werd gezegd dat in Screbrenica achtduizend man voor de ogen van Dutchbat zijn afgevoerd. "Dat was niet de situatie."

VN leunde achterover

Ook de bewering dat Dutchbat de taak had de enclave te verdedigen heeft hij weer horen langskomen, de afgelopen dagen. Niet waar, zegt Nijeboer. "Wij moesten monitoren of de partijen de gemaakte afspraken nakwamen. Dáár was onze bewapening op afgesteld. De VN had het gebied tot beschermd verklaard, die had moeten acteren. Maar die leunde achterover. Die heeft niets gedaan."

Er zijn genoeg dingen niet goed gegaan in die dagen, zegt Nijeboer, maar het frustreert Dutchbatters dat hen bij herhaling dingen worden aangewreven waar ze de verantwoordelijkheid niet voor dragen. "Media pakken een oud verhaal van de plank en stoffen dat nog eens af. Mensen die het zien, nemen het voor waar aan. Zo gaat het al 22 jaar. Er lijkt geen kruid tegen gewassen."

Dwangbuis

Terug naar de uitspraak. Wat vond hij van Mladic optreden, zijn hoge bloeddruk, zijn spektakel in de rechtszaal. "Ik vind het kenmerkend voor de man. Heeft hij zich ooit bekommerd om de bloeddruk van de mensen in Potocari? Hij had de ballen niet om het vonnis aan te horen. Hij wilde daar niet zijn. Ik snap dat je geen schreeuwende man in de rechtszaal kunt hebben, dat je hem geen dwangbuis kunt aantrekken en een prop in zijn mond stoppen. Maar nu kreeg hij zijn zin."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden