NieuwsSrebrenica

Dutchbat-veteranen stappen naar de rechter om ‘onmogelijke missie’ Srebrenica

De voormalig VN Dutchbat basis in Potocari, tijdens de ceremoniele begrafenis van de stoffelijke resten van 71 geidentificeerde slachtoffers van de genocide van Srebrenica. Beeld ANP
De voormalig VN Dutchbat basis in Potocari, tijdens de ceremoniele begrafenis van de stoffelijke resten van 71 geidentificeerde slachtoffers van de genocide van Srebrenica.Beeld ANP

Enkele Dutchbat-veteranen die de val van Srebrenica meemaakten in 1995, stappen naar de rechter omdat ze destijds op ‘een onmogelijke missie’ zijn gestuurd. Dat bevestigt hun advocaat Michael Ruperti naar aanleiding van een bericht in het AD. De veteranen willen eerherstel, excuses en een symbolisch bedrag, aldus de raadsman.

Drie jaar geleden meldden zich ook al zo’n 230 militairen die de Staat voor de rechter wilden slepen. Die massa-claim werd vorig jaar opgeschort omdat minister Ank Bijleveld van Defensie een onderzoek aankondigde naar de problemen die Dutchbat-veteranen nog altijd ondervinden. Ook is ze in gesprek met een werkgroep van Dutchbat-veteranen. “Maar sindsdien heeft een deel van de veteranen het gevoel dat er niets concreets gebeurt”, zegt Ruperti.

Op dit moment gaat het om een groep van zo’n twintig militairen die opnieuw naar de rechter willen, maar Ruperti verwacht dat uiteindelijk zo’n 100 militairen zich aansluiten.

Defensie zegt momenteel juist constructieve gesprekken te voeren met Dutchbat-veteranen. Het gaat volgens het departement om een “grote vertegenwoordiging” van de oud-militairen, waarmee naar een oplossing wordt gezocht zodat de veteranen zich weer gewaardeerd voelen. Deze week heeft het ministerie nog gesproken met de groep die de veteranen vertegenwoordigt.

Tijdens de val van Srebrenica werden meer dan 7000 moslims afgevoerd en geëxecuteerd door Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic. Vele islamitische Bosnische gezinnen hadden hun toevlucht gezocht bij de Nederlandse VN-missie Dutchbat die een enclave in het gebied beschermde, maar tevergeefs.

Lees ook:

Drie vragen over het Srebrenica-advies van de advocaat-generaal

Stel de Nederlandse staat niet aansprakelijk voor de dood van 350 moslimmannen in Srebrenica in juli 1995, adviseert de advocaat-generaal aan de Hoge Raad. Als de Hoge Raad dit advies, zoals gebruikelijk, opvolgt dan verwerpt hij de aansprakelijk die de rechtbank en hof eerder wel vaststelden. Wat betekent dit advies?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden