Dutch Space ambieert order zonnepanelen voor Galileo

Ruimtevaartbedrijf Dutch Space verwacht binnenkort hetcontract te mogen tekenen voor de zonnepanelen op de volgendereeks satellieten van het Europese navigatiesysteem Galileo.

,,Het gaat om een order van 10 miljoen euro“, zegtwoordvoerder Geert Menninga van Dutch Space. Voor de eerstesatelliet van Galileo, die vandaag wordt gelanceerd, heeft hetbedrijf ook de zonnepanelen vervaardigd. De panelen zorgen voorde totale energievoorziening van de satelliet. In deze testfasevan Galileo moeten de komende twee jaar nog drie satellietenvolgen. ,,We zijn druk bezig met de onderhandelingen voor hetnieuwe contract. Voor ons een stevige order“, aldus Menninga.,,Degene die dit contract mag tekenen, heeft namelijk een grotekans op de grote order voor de panelen van de overige 26satellieten. Die loopt in de honderden miljoenen euro's.“

Ruimtevaartbedrijf Dutch Space is het enige Nederlandsebedrijf dat een relatief grote bijdrage heeft geleverd aan deeerste Galileo-satelliet. Bij de tweede satelliet, die in aprilmoet worden gelanceerd, plaatst een ander Europees bedrijf dezonnepanelen. Deze twee satellieten hebben een beperktelevensduur en zijn bedoeld als proef.

Dutch Space, het voormalige Fokker Space, is onderdeel van hetEuropese lucht- en ruimtevaartconcern EADS. Naast Dutch Spacehebben enkele andere Nederlandse bedrijven ook een aandeel in debouw van de vier eerste satellieten, waaronder LogicaCMG, TNO enhet Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium.

Het project is een samenwerking tussen het Europese RuimteAgentschap (ESA) en de Europese Unie. De landen die meedoen aanhet project Galileo Joint Undertaking hebben voor anderhalfmiljard euro geïnvesteerd voor de eerste fase van ontwikkeling.Voor Nederland kwam dat neer op 24 miljoen euro. Nederland heeftdaarvoor 35 miljoen aan contacten teruggekregen, volgens eenwoordvoerder van Economische Zaken. Dat is minder dan de 3procent die Nederland toebedeeld kreeg in de onderhandelingsfase.

Economische Zaken vindt het belangrijk om betrokken te wordenin de ontwikkelingen in de wereld van de ruimtetechniek, aldusde woordvoerder. ,,Nederland plukt daar vruchten van.“

Navigatiebedrijf TomTom, producent van GPS-systemen voor inde auto, is blij met de komst van Galileo. ,,Het zorgt voorbetere navigatie en in de toekomst kunnen we het navigatiesysteemook voor andere doeleinden gebruiken“, aldus een woordvoerster.Maar met de huidige TomTom's kan nog geen gebruik worden gemaaktvan Galileo. Technisch sluiten de systemen nog niet op elkaaraan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden