Dutch Individuals trekken de wijde wereld in

Voor het verwende publiek dat Ikea en de meubelboulevards al lang ontgroeid is, is design het toverwoord geworden. Interieur- en designbladen veroveren de schappen van de kiosk en alternatieve interieurwinkels doen goede zaken. Design is in, niet alleen het luxueuze Italiaanse maar ook het nuchtere Nederlandse design met zijn 'back to the basics' en 'back to the seventies' mentaliteit. Zelfs in het buitenland heeft men lucht gekregen van al het moois dat hier ontworpen en geproduceerd wordt. Nederlandse meubel- en productvormgeving wordt in het buitenland met belangstelling ontvangen, vanwege de verfrissende en onafhankelijk geest die uit de ontwerpen spreekt.

Dutch Individuals is een voorbeeld van een nieuw Nederlands offensief op de internationale markt. In april van dit jaar presenteerden ze zich voor het eerst op de internationale meubelbeurs in Milaan. Ze deden dat in eenvoudige, op elkaar geplaatste containers, die ze echter op een van de 'hot spots' in de stad hadden neergezet, namelijk op het binnenterrein van de ontwerpstudio van de Italiaanse design-maestro Alessandro Mendini.

Dit weekend hebben ze ruimte gehuurd in The Old Truman Brewery ter gelegenheid van de 100% Design Beurs in London, en van 16 tot en met 25 oktober zijn ze present op de internationale beurs Interieur in Kortrijk.

Wie zijn die Dutch Individuals, die door Mendini zelf uitgenodigd werden om in Milaan hun collectie bij hem te tonen, eigenlijk? Zoals de naam al doet vermoeden gaat het om een losse groep van individuele ontwerpbureaus. Zij hebben hun krachten op zuiver pragmatische gronden gebundeld, met de bedoeling hun werk te promoten en verkopen in binnen- en buitenland. Wat hen daarnaast bindt is het feit dat zij allemaal zelfproducerende ontwerpers zijn. De term 'zelfproducerend' moet overigens niet verkeerd begrepen worden: zij maken niet alles zelf met de hand maar zij zijn wél verantwoordelijk voor de productie (het zoeken van fabrikanten, investeren in de productie en organiseren van de assemblage). Dit productie-principe is een Hollandse vinding, die noodgedwongen tot bloei gekomen is omdat wij in Nederland een goede meubelindustrie, zoals in Italië, moeten missen. Het begon allemaal bij designwinkel The Frozen Fountain in Amsterdam maar inmiddels zijn producten van Dutch Individuals ook bij de betere warenhuizen en avontuurlijke binnenhuiszaken te vinden en daarnaast wordt de distributie in Europa (vooral Duitsland) en ook Japan steeds belangrijker.

Op dit moment bestaat Dutch Individuals uit vier ontwerpbureaus. Stuk voor stuk jonge bedrijven van ontwerpers, die merendeels in de jaren negentig aan de Academie Industriële Vormgeving Eindhoven afgestudeerd zijn. Hun collecties zitten vol met humor en vondsten en bestaan hoofdzakelijk uit meubels. Copray & Scholten hebben het buismeubel nieuw leven ingeblazen. Vooral de comfortabele Fauteuil nr.5, een chaise-longue met leren kussens, en de broodnuchtere Bank nr.1, doen het goed in de winkel. Ook Richard Hutten heeft inmiddels een naam opgebouwd met zijn kasten, die opgebouwd zijn uit gestapelde tafels, en de Tafel Stoel, waarbij zitting en leuning twee losse elementen zijn die een verrassend en venijnig zitobject opleveren. De Daytona van ontwerpbureau Dumoffice is een grote maar ranke klaptafel, geschikt voor huis en kantoor, op stevige aluminium poten en met een gelamineerd bovenblad dat in verschillende kleuren leverbaar is. Opvallend is het gebruik van dikke platen gelamineerd berkenhout, die aan de zijkanten niet gelamineerd zijn zodat het materiaal zijn robuuste constructie prijsgeeft. De omgevouwen randen aan de lange zijden van het tafelblad geven de tafel bovendien een 'aangekleed' aanzien, alsof het tafelkleed er al overheen gedrapeerd is. De armatuur Trak, ook van Dumoffice, is een adembenemend ruimteschip van vacuümgevormd plexiglas bestemd voor fluorescerende lampen (2 x 18 watt) - het licht lijkt afkomstig uit de sferen van Star Track. In de collectie van Optic bevinden zich wat hebbedingetjes, een klokje en een magnetische sleutelhanger, maar de meubellijn Dice en de lampenserie Silver vallen het meest op. De stoel en bank Dice zijn zo vierkant als een dobbelsteen - de poten, vorm van de zitting, rugleuning en kussens hebben alle het vierkant als dwarsdoorsnede. Dit kubische principe geeft de tamelijk plompe vormen toch wat aandoenlijks - een kwestie van het vinden van de juiste verhoudingen. Daarom doen ze ondanks hun vierkante vorm denken aan logge, trage dieren. Wie gek is op nijlpaarden of zeekoeien moet beslist eens naar de Dice gaan kijken. Nieuw van Optic is Double-O, een optisch vloerkleed van PVC dat digitaal gedrukt is. Door de druktechniek ontstaat er vanuit verschillende gezichtshoeken een steeds wisselend, bijna driedimensionaal beeld. Wie weten wil hoe dat eruitziet, moet zich dit weekend met gezwinde spoed naar Londen begeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden