Dutch connection

Ratten staan bekend om hun intuïtie. Ze hoeven niet lang na te denken als ze ervan overtuigd zijn dat ergens niets meer te halen valt en hun toekomst op het spel staat. Ze verlaten pardoes het zinkende schip.

Gisteren zagen we hoe een lang, oranjeblauw lint het vlot verliet waarop Lance Armstrong zich als Medusa had vermomd. Als reuzekwal dus. En al die Rabo-ratten maar zwemmen richting een perszaal waarin ze over ethiek, pijn in het hart en gebrek aan vertrouwen spraken. Officiële lezing: Rabobank stopt met wielrennen, geschokt als de bankiers zijn door al dat lelijks in het rapport van de Amerikaanse dopingautoriteit Usada. Het cyclisme is niet meer te redden en de laatst dienstdoende Rabo-rat doet het licht uit.

Maar nu de echte lezing. Zoals bekend zijn ratten slim. Rabobank maakt zelf al jaren deel uit van het bedrog dat wielrennen is geworden. Lees het Usada-rapport en sidder. Het parcours van de bank op wielen kende tal van dopingaffaires waarvan de bekendste uit 2007 dateert. Toen werd Rabo-renner Rasmussen met gele trui en al uit de Tour verjaagd. Andere Rabo-renners die in de loop der jaren in verband met doping werden gebracht zijn Leipheimer, Mentsjov, Dekker, Boogerd, Kohl, Sutherland en nu Barredo. Op een vernietigend artikel in de Volkskrant over doping binnen de Raboploeg tot 2007, afgelopen mei, volgde helemaal geen onderzoek bij de bank. Rabo heeft de enorme media-exposure via wielrennen altijd boven al het dopinggedoe geplaatst. Een bankier maakt altijd een gunstige afweging als het om hemzelf gaat. Maar nu kapitein Lance Schettino tegen de Usada-rotsen is gevaren, is het de bank menens. Uit de kuiten van al die geprepareerde 'stoempers' valt geen winstgevende reclame meer te halen. (In de periode dat de Rabobank de wielerploeg sponsorde, groeiden de inkomsten van de bank van 4,4 tot 12,7 miljard).

Wie volgt? Hein Verbruggen, misschien? De Nederlandse goeroe van de UCI (internationale wielerunie) wordt van collusie met Armstrong verdacht die hem eerder wat eigenaardige 'subsidies' schonk. Maar nu wordt hij in een Amerikaanse krant van corruptie beticht. Verbruggen zou in het geniep 500.000 dollar van Nike hebben gekregen om Armstrongs dopingzaak in de doofpot te stoppen. Als iemand ten onrechte zoiets over uw dienaar zou beweren, zou Ephi groen en geel zien van boosheid, en van zijn spaarcenten een megaproces tegen de leugenaar (de vrouw van Greg Lemond) aanspannen. Maar Verbruggen weigert te reageren en zegt: 'Misschien is het het best dit met een beetje humor te benaderen.' Verbruggen is een grapjas die de geestigheid van de beerput waarin hij zwemt kan inzien.

Net als Mart Smeets die zijn criticasters voor 'randdebielen' heeft uitgemaakt. Maar de vraag, Mart, is niet of je 'dopinggeruchten' had moeten onderzoeken, maar waarom je al die jaren mensen die dat wel probeerden te doen hebt beschimpt, geridiculiseerd en gedemoniseerd. Het 'nieuwe' wielrennen is dood en hier zijn de condities voor de wederopstanding: totale ontcommercialisering van de sport, terug naar nationale ploegen, geen teamartsen meer, maar alleen die uit de koers gebruiken. En na doping volgt levenslange schorsing. Amen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden