Dustin Johnson treedt in de voetsporen van Tiger Woods

nummer een | De Amerikaan Dustin Johnson geldt sinds zondag als 's werelds beste golfer van dit moment. Voor zijn illustere voorganger Tiger Woods ziet de toekomst er een stuk minder rooskleurig uit.

De wereldranglijst van het golfen kent een nieuwe nummer één. De Amerikaan Dustin Johnson is de nieuwe lijstaanvoerder. Hij stootte Jason Day van de troon door zondag het Genesis Open te winnen.

Day had zijn koppositie alleen kunnen behouden als hij op het toernooi, dat in de buurt van Los Angeles plaatsvond, bij de beste drie zou eindigen. De Australische golfer kwam niet eens in de buurt. Hij werd 64ste op negentien slagen van Johnson.

De 32-jarige Johnson, professional sinds 2007, is de twintigste nummer één sinds de wereldranglijst in 1986 werd ingevoerd. Zijn landgenoot Tiger Woods voerde de ranglijst het langste aan. In totaal stond hij 684 weken op de eerste plaats, waarvan 281 weken achtereen. Maar de tijden dat Woods de successen aaneen reeg, liggen al even achter hem. Hij werd lange tijd geteisterd door een rugblessure, keerde onlangs terug op de baan, maar moest vorige week weer verstek laten gaan.

Woods zou een persconferentie geven voorafgaand aan de Genesis Open, maar hij kon niet aanwezig zijn. Op advies van zijn artsen was Woods in bed blijven liggen en of de Amerikaan ooit nog terugkeert op de baan is zeer de vraag.

In de week dat de twijfels over een terugkeer van Woods groter werden, kreeg Amerika er met Johnson dus een nieuwe beste golfer van de wereld bij. Het aanvoeren van de wereldranglijst is niet de enige overeenkomst tussen beide golfers.

Net als Woods moest Johnson een paar jaar terug het golfen op een lager pitje zetten wegens persoonlijke problemen. Woods zette de golfclub in 2009 tijdelijk aan de kant en Johnson deed in 2014 hetzelfde. Officieel deed hij dat om persoonlijke problemen op te lossen, maar insiders verklapten later dat hij voor een halfjaar was geschorst vanwege drugsgebruik. In 2009 zou hij positief zijn getest op marihuana en in 2012 en 2014 zou het om cocaïne gaan.

De PGA Tour had hem in 2012 ook al geschorst, maar die straf was nooit openbaar gemaakt omdat het volgens de regels van de PGA Tour niet verplicht is om de maatregelen die zijn genomen tegen een golfer die recreatieve drugs heeft gebruikt, naar buiten te brengen.

In een verklaring over zijn tijdelijke absentie op de golfbaan in 2014 maakte Jonhson duidelijk dat hij zijn mentale en fysieke gezondheid wilde verbeteren. "Ik ben ervan overtuigd dat ik mijn potentieel kan ontwikkelen en kan uitgroeien tot een kampioen", zei hij verder.

Inmiddels heeft hij de wens die hij toen uitsprak verwezenlijkt. Na een half jaar keerde hij terug op de golfbaan en vorig jaar won hij de US Open en het Masters Tournament en hij werd ook verkozen tot speler van het jaar van de PGA en de PGA Tour. Ook verdiende hij vorig jaar het meeste geld op de golfbaan. In totaal bedroeg zijn prijzengeld meer dan negen miljoen dollar.

Nadat hij zondag Day, die sinds maart vorig jaar op nummer één stond, opvolgde als aanvoerder van de wereldranglijst, vertelde Johnson dat er een droom voor hem was uitgekomen. "Het was een lange reis. Als kind droomde ik er van om op de PGA Tour te spelen. Aan de eerste plaats op de wereldranglijst had ik nooit gedacht, dat begon pas toen ik in de toptien kwam te staan. Het geeft me veel vertrouwen dat ik daar nu sta."

Day had op de Genesis Open teleurgesteld en constateerde dat Johnson op dit moment erg sterk speelt. "Als Johnson zo blijft spelen, zullen we allemaal ons spel moeten verbeteren om de strijd met hem aan te kunnen gaan."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden