Durk wachtte anderhalf jaar op de brugklas

Anderhalf jaar wachten op een plekje op een speciale school. Het overkwam de 14-jarige Durk Houtsma uit Zwijndrecht. Hij is een van honderden kinderen op de wachtlijst.

Het wegwerken van wachtlijsten in het speciaal onderwijs moet dan ook prioriteit krijgen, zo staat verwoord in het nieuwe regeerakkoord. Volgens politici is het de eerste keer dat het speciaal onderwijs apart genoemd wordt bij de start van een nieuwe regeerperiode. ’Verrassend goed nieuws’, stellen speciale scholen.

De leerplichtambtenaar wijt het lange wachten van Durk aan de wachtlijstproblematiek. Eerst duurde de aanvraag voor een verwijzing naar het speciaal onderwijs ruim een half jaar en vervolgens stond hij maandenlang op een lijst voor een speciale school. Durk zat intussen thuis of ging met zijn stiefvader mee, die met een vrachtauto door Nederland reed. Later kon hij terecht bij een dagopvang.

Vooral de groei van het aantal kinderen met ernstige gedragsproblemen en autisme in het speciaal onderwijs, is de laatste jaren groot. Volgens de Wec-raad, belangenbehartiger van speciale scholen, is 200 miljoen euro nodig om de huidige wachtlijsten weg te werken. Ook Steven van Eijck, commissaris jeugd- en jongenbeleid, adviseert jaarlijks zo’n bedrag vrij te maken om de problemen in het speciaal onderwijs aan te pakken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden