De vraag vanMonic Slingerland

Durft u wel weer te gaan zingen in koor of kerk?

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Is zingen gevaarlijker dan spreken? Om zeker te weten dat er geen besmettingsgevaar is, is bij zang een afstand van zes meter nodig. Dat althans is het advies van Duitse verzekeraars. Die zijn wel erg voorzichtig, inderdaad. Zangers in Nederland gaan voorlopig uit van 1,5 meter.

Sinds half maart klinkt er geen koorzang in Nederland. Niet in repetitieruimtes, niet in concertzalen, niet in kerken. In kerken is het hoogstens een klein groepje dat samen liederen zingt, voor de online-dienst. De PKN raadt het af om samen te zingen, ook als de kerken weer open gaan.

Over het risico van besmetting door samenzang wordt flink gedebatteerd in koorkringen. Er zijn afschrikwekkende voorbeelden, zoals het passieconcert op 8 maart, met rampzalige gevolgen voor het Amsterdams Gemengd Koor, waar Trouw-redacteur Peter van der Lint over schreef. Honderd van de 130 koorleden werden ziek, een koorlid en drie partners van koorleden zijn overleden. Ook zijn er koren in Duitsland en in de VS met besmettingen onder een groot deel van de zangers. En religieuze bijeenkomsten, waar ook samen gezongen wordt, zijn vermoedelijk brandhaarden geweest waar het virus zich snel verspreid heeft.

Met mijn kamerkoor van dertig mannen en vrouwen zongen we woensdagavond 11 maart nog, zonder zorgen. Een generale repetitie, voor een concert dat uiteindelijk niet door is gegaan. We realiseerden ons op dat moment niet dat het de laatste keer samen was, voor nog onbepaalde tijd.

De ervaring van zingend bij elkaar zijn

Zo wachten in Nederland 1,7 miljoen zangers met smart om stemmen weer samen te laten klinken, samen te voegen tot een klank waarin je jezelf niet meer hoort, maar waar je wel aan bijdraagt. De magie van het samen zingen. Als koorzanger was ik blij met het initiatief om onze stemmen virtueel bij elkaar te brengen. Leuk hoor, om te luisteren naar het resultaat. Maar dat haalt het niet bij de ervaring van het zingend bij elkaar zijn.

Zingen is echt wat anders dan hoesten of niezen. Zo hard zingen dat het haar van je medezanger voor je gaat wapperen, nee dat lukt echt niet. Dus hoe gevaarlijk is het? Sommige koren willen daarom voorzichtig beginnen, met kwartetjes. Zo’n voorstel splijt ieder koor in tweeën. De durfals wijzen op recent Duits onderzoek van de Universität der Bundeswehr München dat samenzang geen verhoogd risico op besmetting oplevert. De universiteit onderzocht de kracht en de richting van luchtstroom bij professionele zangers. Die reikt hoogstens een halve meter ver.

De voorzichtigen wijzen op hun partner thuis, of kinderen in de risicogroep, of ze werken zelf ergens waar besmetting echt voorkomen moet worden. Die zullen dus voorlopig nergens aan meedoen als het om zingen gaat, zelfs niet met 1,5 meter afstand. Een kerkdienst zonder samenzang is kaal, er ontbreekt iets belangrijks, iets dat verbindend werkt. Zo houden koorzangers en kerkgangers zich in, uit voorzichtigheid.

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Lees ook:

Die ene Passion die wel doorging, met rampzalige gevolgen

Het Amsterdams Gemengd Koor zong op 8 maart Bachs Johannes-Passion in het Concertgebouw. Vijf dagen later moesten alle concertzalen sluiten. Voor het koor kwam die beslissing te laat. Zonder iets te vermoeden hadden al die zingende kelen het virus toen al binnen hun eigen gelederen verspreid. De gevolgen waren rampzalig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden