Durfkapitaal moet crèches failliet Estro redden

Kinderen op een crèche in Vlaardingen. Ongeveer de helft van de Nederlandse crèches is van organisaties zonder winstoogmerk. Beeld anp
Kinderen op een crèche in Vlaardingen. Ongeveer de helft van de Nederlandse crèches is van organisaties zonder winstoogmerk.Beeld anp

Alsof het een bakkerij was, de kinderopvang. Zo sprak directeur Sabine Kloos in 2012 over haar bedrijf Estro tegenover het VPRO-tv-programma 'De slag om Nederland'. Als je minder brood verkoopt, zo vergeleek Kloos de terugloop van het aantal kinderen op de crèche, dan verdien je niet genoeg geld meer om een nieuwe broodmachine te kopen. Het gevolg is dat je personeel moet ontslaan. "Dat is in de kinderopvang precies hetzelfde."

Laura van Baars

Veel meer bewijs had de redactie van het programma toen niet nodig om aan te tonen dat durfinvesteerders slecht zijn voor de kinderopvang: zie je wel, ze zien de kinderen als handelswaar. Ze ontslaan de leidsters, die zo belangrijk zijn voor de opbouw van vertrouwensrelaties bij kinderen, bij bosjes. En waarom? Omdat ze de crèche hebben volgehangen met de schulden die de sprinkhanen moesten maken om de bedrijven te kopen.

Kijken we nu nog steeds zo negatief aan tegen de durfkapitalist als crèchehouder?

Bergafwaarts
Inmiddels blijkt namelijk niemand immuun voor de kaalslag die bezuinigingen op kinderopvangsubsidie hebben aangericht in de branche. Nu is ook de grootste crècheorganisatie, eigenaar van ketens als Astrid Lindgren, Catalpa, uk of Kiddy World, failliet. Estro had op het hoogtepunt zo'n 600 locaties en 40.000 kinderen en is al sinds 2001 in handen van durfinvesteerders. Sinds 2010 ging het bergafwaarts.

De Amerikaanse sprinkhaankapitalist Providence betaalde in 2010 zo'n 450 miljoen voor Estro, enthousiast over de lucratieve kinderopvanghandel die in Nederland zo royaal gesubsidieerd werd. Maar toen die subsidie vervolgens werd verlaagd, daalde de vraag naar opvang met zo'n 30 procent. Investeerders KKR en Bayside Capital kregen de Estro-aandelen in 2012 van Providence in ruil voor de schulden van het bedrijf, toentertijd enkele honderden miljoenen.

Smallsteps, de kinderopvang uit Groot-Brittannië in eigendom van durfkapitalist H.I.G. Capital wil na het faillissement van Estro, dat zaterdag werd uitgesproken, met 250 van de 380 crèches en 2600 van de 3600 leidsters een doorstart maken. Het is niet bekend hoeveel H.I.G. betaalt voor de crèches.

Geen winstoogmerk
Opnieuw neemt een durfinvesteerder de crèches over, maar vakbond Abvakabo is niet ontevreden. Bestuurder Wilma Berendsen: "Dat zij al dertig jaar ervaring hebben met opvang Smallsteps in Engeland, is een geruststelling." Ook over KKR en Bayside oordeelt Abvakabo positief. Er is veel aan gedaan om Estro te redden.

Consultant Ed Buitenhek volgt de malaise in de sector nauwgezet. "Laten we allereerst niet doen alsof de kinderopvang in handen is van durfkapitalisten. Ongeveer de helft van alle crèches in Nederland wordt geleid door maatschappelijke organisaties zonder winstoogmerk. De andere helft is in handen van particuliere partijen. Dit kunnen familiebedrijven zijn, of een ondernemer met een of meer vestigingen. Slechts 1 procent van de eigenaren van crèches in Nederland zijn durfinvesteerders, 5 procent van de markt."

Maar wil je je kinderen bij hen op de crèche? Buitenhek: "Uit inspecties blijkt niet dat crèches van een durfinvesteerder slechter scoren dan die van een welzijnsorganisatie. Er is geen kwaliteitsverschil. Bovendien zijn er veel hoogopgeleide ouders die zich goed informeren over hun crèche en er geen kwaad in zien dat een commerciële partij hun crèche runt."

Geen principiële keuze
De 130 crèches die Smallsteps niet wil overnemen, zijn de crèches waarvan zij niet verwachten dat die nog winstgevend zullen worden. Een groot deel van die crèches ligt in krimpgebieden. In het Groningse Stadskanaal sluiten twee van de drie crèches, in de provincie Drenthe twee van de vijf. "Alleen welzijnsorganisaties zonder winstoogmerk zullen die waarschijnlijk willen overnemen", zegt Berendsen. "Hier zie je dat de grenzen van de marktwerking bereikt worden."

Als je vraagt wie Estro idealiter zou moeten overnemen, dan maakt Buitenhek geen principiële keuze. "Degene die uiteindelijk bepaalt, is de curator. Hij wil dat de schulden zoveel mogelijk worden voldaan. Afhankelijk daarvan wordt het een welzijnsorganisatie, particulier bedrijf of durfkapitalist."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden