Durfinvesteerder aast op kinderopvang

amsterdam – Buitenlandse private equity investeerders proberen voet aan de grond te krijgen in de Nederlandse kinderopvang. Verschillende opkoopfondsen hebben interesse in Catalpa, de grootste aanbieder van kinderopvang in Nederland. Bij Catalpa werken 2200 mensen. Het bedrijf biedt opvang aan 18.000 kinderen bij 220 vestigingen door heel Nederland, vooral in de Randstad, Brabant en Twente.

Catalpa is al in handen van de Nederlandse private equity onderneming Bencis. Die wil, zoals bij private equity bedrijven gebruikelijk, na vier jaar zijn belang met winst verkopen. Volgens het Financieele Dagblad zijn het nu Britse, Amerikaanse en Scandinavische opkoopfondsen die interesse tonen. Zij zouden tussen de 400 en 500 miljoen euro over hebben voor het bedrijf. Catalpa-directeur Pim Peters bevestigt dat zijn bedrijf in de verkoop gaat. Over de overnamekandidaten wil hij niets zeggen. „Maar ik sluit zeker niet uit dat het een private equity bedrijf wordt.”

In 2005 werd de markt voor kinderopvang vrijgegeven. Het aantal aanbieders van opvang steeg nadien snel. Voor investeerders is de markt interessant, omdat de overheid via toeslagen aan ouders garant staat voor een stabiele inkomstenstroom.

Onlangs nog kraakte de Ondernemingskamer een kritische noot over de rol van private equity fonds Apax, dat krantenconcern PCM opzadelde met dure leningen. Peters kent het negatieve imago. „Maar de ene private equity investeerder is de andere niet. Dankzij Bencis hebben we groei gerealiseerd. Met de nieuwe investeerder willen we verder groeien. Enerzijds door overnames, anderzijds door nieuwe vestigingen.”

Mocht de politiek onverhoopt besluiten kinderopvang minder te subsidiëren, dan zouden privaat gefinancierde kinderopvangbedrijven kunnen blijven zitten met hoge schulden. „Dat is nu eenmaal het risico van ondernemen”, zegt Peters. „Bovendien verwacht ik met de vergrijzing en het belang dat meer vrouwen gaan werken niet dat de overheid minder geld zal gaan uitgeven aan kinderopvang.”

BOinK, de belangenclub voor ouders in de kinderopvang, houdt de rol van private equity scherp in de gaten. „Er is niets mis met een pensioenfonds dat genoegen neemt met een rendement van vier, vijf procent”, zegt voorzitter Gjalt Jellesma. „Maar crèches mogen de prijzen voor ouders niet enorm verhogen, of besparen op kwaliteit. De Opta kan tegen KPN zeggen: je kunt je netwerk voor een lager tarief openstellen. Zo’n instantie zou er ook voor de kinderopvang moeten komen.”

Hoogleraar finance Jaap Koelewijn van Business University Nyenrode begrijpt de ophef over private equity. „Het verschil is ook gevoelsmatig. Als het gaat om auto-onderdelen, vindt niemand het erg. Maar als je je kinderen bij de crèche aflevert, wil je niet dat de Jolanda’s en Mariska’s van de opvang je zoon of dochter als cashflow zien.”

Volgens Koelewijn moet de overheid goed in de gaten houden met welke partijen de kinderdagverblijven in zee gaan. „Private equity boeren zijn agressieve spelers die duivels goed weten hoe ze de zaken moeten regelen, vooral voor zichzelf. Bij dit soort partijen staat duurzaamheid niet bovenaan de agenda. Aan de andere kant hebben ze ook geen baat bij slechte publiciteit. Hoe minder aanmeldingen, hoe minder rendement. Wat dat betreft mag je van ze verwachten dat ze de kwaliteitseisen aan de opvang naleven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden