Dure zorg schaart zich naast eurocrisis en werkloosheid

Agenda verkiezingscampagne is zich aan het verbreden

De nauwelijks te ontwarren knoop van kosten en keuzes in de gezondheidszorg belooft steeds nadrukkelijker onderwerp te worden in de komende verkiezingscampagne. Politici vallen momenteel over elkaar heen met ideeën over de financiële en ethische problemen in de huidige zorg, die een nationale molensteen dreigt te worden.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra lanceert aan de vooravond van de campagne opnieuw het oude voorstel van haar partij om iedere burger automatisch orgaandonor aan te merken. Wie dat niet wenst kan zich afmelden bij dit Actieve Donor Registratie Systeem (ADR).

SP en GroenLinks steunden D66 daarin altijd, maar er kwam nooit een Kamermeerderheid voor. Oud-VVD-leider Frits Bolkestein keerde zich ooit met de term 'staatslijken' tegen zulke dwang en ook nu laten de liberalen bliksemsnel weten niets te voelen voor zo'n 'aantasting van het zelfbeschikkingsrecht'.

GroenLinks wenst in een ander plannetje aan de vooravond van de verkiezingen zo snel mogelijk een parlementaire hoorzitting over de farmaceutische industrie. Nummer vijf op de lijst, Kamerlid Linda Voortman, wil graag alle neuzen in de politiek dezelfde kant op krijgen 'zodat we niet langer teveel betalen voor onze medicijnen'. De prijzen daarvan zijn onderwerp van de verkiezingsstrijd geworden, doordat het College van Zorgverzekeringen onlangs de discussie opende over zeer dure medicijnen die relatief weinig baat zouden brengen bij de ziektes van Pompe en Fabry.

De ChristenUnie blijft niet achter: lijsttrekker Arie Slob stelt voor bij aanbestedingen kleine zorgaanbieders net zo veel kans te geven als grote instellingen. Kleinschaliger zorg bepleiten meer partijen, elk op eigen wijze.

De SP kwam vorige week met kritische Kamervragen over misstanden in verpleeghuizen. Bij een Amsterdams verpleeghuis waar de SP de pijlen op richt, maken ze zich intussen zorgen dat zij slachtoffer worden van wat daar wordt gezien als een ongenuanceerde, harde SP-campagne tegen verpleeghuizen die het moeilijk hebben.

Oud-CDA-minister van volksgezondheid Ab Klink gooide een steen in de vijver met een rapport dat hij als onafhankelijk deskundige schreef: De kosten in de gezondheidszorg kunnen jaarlijks met zes tot acht miljard euro omlaag wanneer de artsen geen overbodige handelingen meer verrichten.

Al die plannen en ideeën hebben gemeen dat ze zeer gevoelige en lastige ethische kwesties raken die al jaren slepen: welke keuzes moeten huisartsen, medisch specialisten, ziekenhuizen en instelling in de ouderenzorg maken?

Alle politieke partijen snappen in de aanloop naar de verkiezingen van 12 september dat burgers zich zorgen maken over zaken als stijgende eigen bijdragen of afnemende verzorging voor ouderen. Vandaar dat de campagne, die vooral over de Europese crisis, vreemdelingenzaken of de dreigende werkloosheid zou gaan, nu nadrukkelijk ook in het teken komt te staan van medicijnen, thuiszorg, spanning in verpleeghuizen, kosten aan de operatietafel en winsten in de farmaceutische industrie.

Daarbij speelt nadrukkelijk op de achtergrond dat een studiegroep van topambtenaren twee maanden geleden voorrekende dat rond 2040 de zorguitgaven kunnen oplopen tot 55 procent van alle overheidsuitgaven, waardoor andere voorzieningen in het gedrang dreigen te komen. In het geweld van de verkiezingscampagne zullen de partijen geen echte compromissen verzinnen voor die lastige keuzes. Hooguit sorteren ze voor op een kabinetsformatie waar stevige kostenbeperkingen op tafel komen te liggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden