Weblog

'Dure' zonne-energie maakt Duitse stroom goedkoop

Duitsland kent ook al grootschalige zonne-energiecentrales, zoals hier bij het vliegveld Weeze, net over de grens bij Nijmegen. Beeld
Duitsland kent ook al grootschalige zonne-energiecentrales, zoals hier bij het vliegveld Weeze, net over de grens bij Nijmegen.

Duitse stroomproducenten beginnen de pijn te voelen van de grote aantallen zonnepanelen op Duitse daken en weilanden. De stroomprijs ligt nu overdag tientallen procenten lager dan een paar jaar geleden.

Vincent Dekker

In Duitsland ligt inmiddels meer dan 25 gigaWatt (25 miljoen kiloWatt) aan panelen in de zon te glimmen. Daarmee kun je nog lang niet de behoefte aan stroom van het hele land dekken, maar het begint toch een merkbare hoeveelheid te worden.
Dat blijkt uit de ontwikkeling van de groothandel-stroomprijs zoals die wordt bijgehouden op de Europese stroombeurs Epex (European power exchange). De Australische site REneweconomy heeft er een interessant artikel over.

De groothandelsprijs verschilt per uur van de dag en is mede afhankelijk van de vraag. Overdag, als er veel vraag is, kunnen de stroomproducenten voor een kWh twee of drie keer zo veel vragen als om vier uur 's nachts.
Althans, dat was nog zo in 2008. Zie bijvoorbeeld de prijsgrafiek voor 12 maart 2008: 20 euro per MWh om vier uur 's nachts, en 50 tot 60 euro van acht uur 's morgens tot negen uur 's avonds; oftewel: 2 cent per kWh tegen 5 tot 6 cent per kWh.
Maar in maart dit jaar ziet die prijsgrafiek er heel anders uit. Op een zonnige dag piekt de prijs rond negen uur 's ochtends om daarna te dalen naar een prijsniveau van de nacht en daarna weer te stijgen naar een piek rond negen uur 's avonds. Naarmate de zonnepanelen meer stroom beginnen te leveren, daalt dus de prijs, en omgekeerd.

Het prijsverschil met 2008 hakt er fors in. De stroomproducenten krijgen nu lage prijzen terwijl de vraag groot is. Dat scheelt hen al gauw 7 miljoen per dag aan inkomsten. De stroomleverancier daarentegen kan de stroom tegen veel lagere prijzen inkopen en zou die dus ook tegen lagere prijzen moeten kunnen leveren aan de consument en de bedrijven. Of dat in Duitsland ook gebeurt, is mij niet bekend.

Kritiek op subsidie onterecht?
De prijsontwikkeling zet de discussie in Duitsland over de 'veel te dure' subsidie voor zonnepanelen toch in een wat ander daglicht. Volgens Der Spiegel bedraagt die subsidie (eigenlijk geen subsidie maar een gegarandeerde terugleverprijs betaald via een opslag van 3,5 cent op de stroomprijs) in de periode 2000-2031 gemiddeld 3 miljard euro per jaar. Daar blijkt nu dus in ieder geval al een maatschappelijke winst van zo'n 7 miljoen euro per zonnige dag tegenover te staan. Dat mag je niet met 365 vermenigvuldigen voor een jaaropbrengst; in de wintertijd komt er veel minder stroom uit de panelen dan in maart. Maar gemiddeld 200 dagen keer 7 miljoen lijkt me een redelijke gok, dus zo'n 1,4 miljard per jaar.

Bij de huidige energieprijzen wordt dus al bijna de helft van de subsidie terugverdiend door lagere stroomprijzen. Als de olieprijs de komende jaren blijft stijgen, terwijl de prijs van zonne-energie zal blijven dalen, kan die subsidie dus wel eens snel een goeie investering blijken te zijn geweest.

Reactie op reacties t.e.m. 4 april 2012 13.30 uur:
@T2000: voor wie het artikel van Hans Labohm zoekt waar T2000 op doelt, volgens mij is het dit: Duitse zonne-energie goede investering? En lees ook de reacties.
@roeland: een zonnige dag in maart levert bij mij thuis zo'n 10 kWh op. Over een heel jaar komen mijn panelen uit op pakweg 2500 kWh. Dus eigenlijk zou ik niet met 200 maar met 250 'zonnige dagen in maart' moeten rekenen. Bij 250 keer 7 miljoen kom ik uit op 1,75 miljard ruim de helft dus van die 3 miljard. Maar ik heb het maar aan de voorzichtige kant gehouden...

De stroomprijs schommelde in maart 2008 overdag rond de 5,5 eurocent per kWh (55 euro per MWh) Beeld
De stroomprijs schommelde in maart 2008 overdag rond de 5,5 eurocent per kWh (55 euro per MWh)
In maart 2012 ligt de kWh-prijs overdag na een korte piek urenlang onder de 4 cent, en dat terwijl de vraag dan juist het grootst is. Beeld
In maart 2012 ligt de kWh-prijs overdag na een korte piek urenlang onder de 4 cent, en dat terwijl de vraag dan juist het grootst is.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden