Dure robots kosten 700 banen

Het Orbis Medisch en Zorgconcern vertilde zich aan zijn nieuwe ziekenhuis. Nu moet het 32 miljoen bezuinigen en 700 medewerkers ontslaan.

De bouw van het modernste ziekenhuis van Nederland komt het Limburgse Orbis Medisch en Zorgconcern duur te staan. De zorggroep heeft gisteren aan het UWV gemeld dat 700 van de 5800 medewerkers op zoek moeten naar een nieuwe baan. Dat komt vooral door ICT-tegenvallers en hoge bouwkosten. Ook de thuiszorg draait verlies.

Het Orbis Medisch Centrum, op de grens van Sittard en Geleen, werd in februari geopend. Alle patiënten liggen op eenpersoonskamers, waar ze via een computer hun maaltijden kunnen kiezen. Robots brengen lakens en medicijnen bij de bedden.

Volgens de plannen zou het ziekenhuis de hoge bouwkosten met efficiënte, computergestuurde processen terugverdienen.

Maar juist uit de hand gelopen ICT-kosten zijn een van de oorzaken van de financiële problemen, naast de verliesgevende thuiszorgpoot en de te hoog uitgevallen bouwkosten van het ziekenhuis.

Het Orbis Medical Park, een zorgcomplex met daarin behalve het Orbis Medisch Centrum, ook een revalidatiecentrum, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg en een parkeergarage, kostte 380 miljoen euro, terwijl het in 2005 nog was begroot op 160 miljoen. „Je kunt best stellen dat het een duur ziekenhuis is geworden”, zei bestuursvoorzitter Cees Sterk.

Het concern bezuinigt in de loop van dit jaar 32 miljoen euro, die voor driekwart uit het personeelsbudget moet komen. Orbis probeert daarmee het verlies dit jaar te beperken tot 6 miljoen. Onder de Orbis-zorggroep vallen ook nog acht bejaarden- en verpleeghuizen.

Volgens Sterk ontziet Orbis de ’handen aan het bed’ zoveel mogelijk. De functies die verdwijnen zijn die van projectmanagers en beleidsadviseurs. Orbis verwacht dat ongeveer 150 van de 700 ontslagen medewerkers opnieuw binnen de organisatie aan de slag kunnen. Onder de ontslagenen zijn ongeveer 100 medewerkers met een tijdelijk contract. In de komende maanden krijgen de werknemers duidelijkheid over hun positie.

De zorggroep hoopt nog op steun uit Den Haag. Het idee voor dit moderne ziekenhuis komt voort uit de plannen van oud-minister Els Borst van VWS. Zij wilde dat een aantal ’ziekenhuizen van de 21ste eeuw’ pionierswerk zouden verrichten. „Uiteindelijk is alleen ons project gerealiseerd”, zegt bestuursvoorzitter Sterk. „We hebben veel leergeld betaald, maar het concept staat. We verwijten het ministerie niets, al zou het goed zijn als het ons beloont.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden