Dure pacht dwingt boer in Flevopolder tot uitputting van grond

KEES DE VRÉ en REDACTIE GROEN

De als rijke gronden bekend staande Flevopolders worden steeds minder vruchtbaar. De intensieve voedselteelt is daar debet aan. Producten die snel veel opbrengen, krijgen de voorrang boven producten die de bodem meer sparen maar minder opbrengen, zoals granen. Sommige akkerbouwers gaan daarom over op diepploegen, tot soms wel 1,5 meter, om weer een goed bewerkbare bodem te krijgen.

Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd rapport van de Wetenschappelijke raad voor integrale duurzame landbouw en voeding. Boeren moeten werken in een omgeving die uit is op snel financieel gewin, stelt Sjef Staps, een van de onderzoekers. "Zo is er weinig ruimte om je als boer bezig te houden met bodemvruchtbaarheid op de langere termijn. En de rest van de voedselketen zal het een zorg zijn." Deze situatie baart de raad veel zorgen omdat bodemvruchtbaarheid van cruciaal belang is voor de voedselvoorziening op de lange termijn. Deze studie laat zien dat die vruchtbaarheid niet is gegarandeerd.

Volgens de raad is ook de overheid medeschuldig aan het probleem. Die heeft in 2007 de geliberaliseerde pacht ingevoerd. De grond wordt op een veiling voor pacht aangeboden. De prijzen zijn in de populaire Flevopolders inmiddels zo hoog opgelopen dat er geen relatie meer is met de opbrengsten van de gewassen. Bovendien kun je maar voor maximaal zes jaar een pachtcontract sluiten. Investeren in de bodem heeft dan weinig zin. Boeren worden dan haast gedwongen om te gaan voor een snelle hoge opbrengst, aldus het rapport.

Wat voor de Flevopolders geldt, gaat min of meer voor heel Nederland op, zegt onderzoeker Staps. "Het is wel met name in de Flevopolders dat deze gronden voor de pacht worden geveild. Daarom is daar het negatieve effect het sterkst."

DE VERDIEPING 8|9

Flevoland wordt modderpoel

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden