Dure medische marihuana

ROTTERDAM - De prijs van medische marihuana is sinds 1995 gestegen van vier tot twaalf gulden per gram. Volgens de producent Maripharm in Rotterdam is dat veroorzaakt door de herhaalde politie-invallen in de nu nog gedoogde kwekerij en door de kwaliteitseisen die aan de wiet worden gesteld.

Bij de stichting Maripharm zijn tweemaal politie-invallen geweest. Bij de laatste werd de productieruimte ontmanteld, zegt stichtingsvoorzitter Marcel de Wit.

De kosten van de invallen bedroegen volgens diens schatting de eerste keer 'enkele tonnen' en de laatste keer, vorig jaar februari, 'enkele tienduizenden'.

De medische marihuana is verkrijgbaar sinds 1994, toen De Wit aan een apotheek begon te leveren. De stichting Maripharm draait sinds februari 1995. De omzet aan medische marihuana beloopt inmiddels 'enkele tonnen' per jaar.

De afzet gaat voornamelijk naar ongeveer 1 000 patiënten met hiv, ms en rheuma. Zij zetten er meestal thee van. Een ms-patiënt gebruikt ongeveer 7 gram per dag. Enkele ziekenfondsen vergoeden het gebruik. De artsen zijn het nog niet eens over de indicatie, er wordt gewerkt aan een onderzoek.

Maripharm werkt volgens aangepaste regels van Good agricultural practice, een internationale kwaliteitsnorm voor kruidenkwekerijen. De marihuanabloemen worden gamma gestraald om schimmels en bacteriën te doden. Deze organismen kunnen mensen met een kwetsbare gezondheid schade doen. TNO controleert de kwaliteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden