Dure feestjes: in Amsterdam mag een afscheid nu nog maar 12000 gulden kosten

In de lijst van dure feestjes, die tv-programma Nova donderdagavond presenteerde, spant Bram Pepers afscheid als burgemeester van Rotterdam met 335500 gulden de kroon. Een feest in de Doelen (169000), een videoproductie (40000) en drieduizend boekjes over Pepers zestienjarige ambtsperiode (126500) vormden eind '98 de bestanddelen voor de stevige totaalrekening.

Om alle schijn te vermijden haastte het Peper-kamp zich na de uitzending te benadrukken dat Peper geen bemoeienis had met de regie van het festijn. Dat zou de zoveelste publicitaire smet op het blazoen van de minister zijn geweest, wiens declaratiegedrag als burgemeester momenteel wordt onderzocht.

Wie heeft het feestje dan wel bedacht, georganiseerd en betaald? Volgens een Rotterdamse gemeentewoordvoerder moest het feest snel in elkaar gedraaid worden. Peper was plots als minister van binnenlandse zaken aan de slag gegaan. Hij meldde op 4 oktober 1998 een gaatje te hebben om in Rotterdam zijn afscheid te vieren. Het initiatief voor de feestelijkheden lag bij de wethouders. Die schakelden hoofd externe betrekkingen Harry van der Braak in. Deze had een maand de tijd, waardoor het voor hem onmogelijk was een kloppende begroting te maken.

Bij de plannen, die hij mondeling voor de raadscommissie Algemene Bestuurszaken (ABZ) toelichtte, ging men uit van 1,5 tot 2 ton voor het feest in de Doelen, 45000 voor de video en 30000 gulden voor het boekje. Alles werd uit het lopende budget van externe betrekkingen betaald. Maar het boekje bleek bijna een ton duurder uit te vallen, omdat er volgens de gemeentewoordvoerder 'door allerlei mensen' steeds luxere eisen aan werden gesteld. De schatting bleek te voorzichtig. Achteraf zijn daar tijdens de behandeling van de jaarrekening '98, waarop de totale kosten van het feest stonden vermeld, door de gemeenteraad vragen over gesteld.

De commissie ABZ ging destijds akkoord met de geschatte kosten, circa 2,5 ton. Dat het feestje een ton duurder uitviel, was niet één commissielid tot nog toe opgevallen. Peter van Dijk (PvdA), Lucas Bolsius (CDA) en Manuel Kneepkens (Stadspartij) zaten in de commissie ABZ. Zij lijken niet erg zwaar te tillen aan het duur uitgevallen afscheid. Kneepkens: ,,Het kon onder het motto 'Ga in vrede, Bram'.''

Als tweede op de lijst van Nova eindigde de Amsterdamse burgemeester Ed van Thijn. Zijn afscheid in 1994 kostte 273000 gulden. Duizend mensen waren uitgenodigd om naar het Concertgebouw te komen. 'En dat gebouw afhuren is duur', zegt Annelies de Hommel, hoofd externe betrekkingen. ,,De kosten voor zo'n feest moeten door b. en w. worden goedgekeurd. Na het afscheid van Van Thijn en hoofdcommisaris Nordholt zijn de richtlijnen aangescherpt. Nu mag een dergelijk afscheid hooguit 12000 gulden kosten. Om 400 gasten te kunnen ontvangen een mager bedrag.''

Voor het vertrek van Erik Nordholt, hoofdcommisaris van de Amsterdamse politie, betaalde het korps zelf 169733 gulden. ,,Iemand die voor de maatschappij zo verdienstelijk is geweest, mag een mooi afscheid hebben'', vindt woordvoerder Klaas Wilting. Vandaar dat ook Nordholt een feestje mocht houden in het Concertgebouw. Wilting zegt dat er nu richtlijnen zijn voor de kosten van een afscheid, hij weet alleen niet precies welke.

De Utrechtse Commisaris van de Koningin, Beelaerts van Blokland, stond derde op de lijst met 226000 gulden. Voor zijn afscheid werden twee bijeenkomsten in de Jaarbeurs georganiseerd. Er kwamen 8000 mensen. ,,Ons college heeft nadrukkelijk gekozen om het afscheid groots aan te pakken. De plannen hiervoor waren openbaar'', vertelt provinciewoordvoerster Marjolein Copier. ,,Ik weet nog goed dat wij een rondje maakten langs andere provincies om te kijken wat daar de kosten waren''. Ze somt op: In Groningen 145000, Flevoland 250000, Gelderland 260000. Vergeleken met de anderen heeft Utrecht het dan ook 'niet gekker gemaakt'.

De Utrechtse korpschef Wiarda werd voor ongeveer 210000 gulden uitgewuifd. ,,Criteria voor afscheidsfeestjes van hoofdcommisarissen zijn er niet'', vertelt persvoorlichter W. Dekkers. ,,Zoiets gebeurt in overleg met de korpsbeheerder''. Nova meldde echter niet dat in dit bedrag ook de installatie van een nieuwe korpschef was meegenomen en een inhoudelijk programma voor genodigden en geïnteresseerden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden