Weblog

Dunne zonnecel maakt stroom goedkoper

Heel dunne zonnecellen. Straks ook geschikt om op dakpannen te plakken? Beeld Twin Creeks Technologies
Heel dunne zonnecellen. Straks ook geschikt om op dakpannen te plakken?Beeld Twin Creeks Technologies

Zonnepanelen kunnen dankzij een nieuwe techniek voor dunne zonnecellen in de nabije toekomst zo'n tien tot twintig procent goedkoper worden.

Dat lijkt althans de belofte van Twin Creeks Technologies, een Amerikaans bedrijfje dat de nieuwe productietechniek heeft ontwikkeld. Een trouwe lezer wees me op een artikel erover op de website Ars Technica.

Twin Creeks zegt zonnecellen met een dikte van 20 micrometer te kunnen maken, terwijl de huidige generatie zonnecellen 200 micrometer (0,2 millimeter) dik is. Dat bespaart dus 90 procent op de materiaalkosten.
De nieuwe zonnecellen zouden daardoor 40 dollarcent (31 eurocent) per Watt gaan kosten, tegen zo'n 80 dollarcent voor de goedkoopste cellen die nu beschikbaar zijn.

Voor alle duidelijkheid: we mogen nu niet op een halvering van de prijs van zonnepanelen of zelfs zonnestroom gaan rekenen. De prijs van zonnecellen is slechts een onderdeel van de totale prijs voor zonnestroom. De zonnecellen moeten in panelen verwerkt worden, daar moet een omvormer bij en het geheel moet verscheept en geïnstalleerd worden.

Als ik uit ga van een van de meest voordelige pakketten die recent zijn aangeboden: de 12 panelen voor een schuin dak bij WijWillenZon, kom ik tot de volgende rekensom. Voor 4500 euro krijg je een systeem dat 2760 WattPiek levert. Tel daar afgerond nog 1000 euro voor het installeren bij op en je hebt 5500 euro voor 2760 WattPiek, oftewel 2 euro per WattPiek. Als daar de goedkoopste zonnecellen in zouden zitten die nu verkrijgbaar zijn (wat vermoedelijk niet het geval is in verband met de kwaliteitseisen...) dan zouden die dus zo'n 80 dollarcent (62 eurocent) per WattPiek moeten kosten. Op de Wattprijs van 2 euro maken de cellen dan dus 62/200, oftewel 31 procent uit van de totale kosten, terwijl de overige kosten samen afgerond 1,40 euro bedragen.
Met de nieuwe cellen zou het systeem dan 1,40 plus de helft van 62 eurocent, 31 eurocent kosten, 1,71 euro per WattPiek. Een besparing dus van zo'n 15 procent.

Je mag het Wattage van een zonnecel niet helemaal gelijkstellen aan WattPiek. Een paneel van 300 Watt kan in Nederland bijvoorbeeld 260 WattPiek zijn en in Spanje 290. Maar voor de mate waarin zonnepanelen en zonnestroom goedkoper kunnen worden dankzij de nieuwe cellen, maakt dat niet veel uit. Zowel in Nederland als in Spanje zou zonnestroom met de nieuwe cellen ruwweg 15 procent goedkoper worden.

Bij iets duurdere panelensets dan die van WijWillenZon is de procentuele besparing waarschijnlijk iets kleiner. De installatiekosten liggen dan vaak wat hoger, evenals de kosten van bevestigings- en andere materialen. En bij systemen met minder dan 12 panelen, heb je soms vrijwel dezelfde installatiekosten als voor 12 panelen.

Maar toch: Twin Creeks voegt weer een mooie stap voorwaarts toe op de weg naar betaalbare 'oneindige' energie.

Goedkopere led-lampen
Twin Creeks gaat de zonnecellen overigens niet zelf maken. Het bedrijf wil vooral productiemachines gaan verkopen. Met die machines kunnen trouwens ook goedkopere led-lampen worden gemaakt. Ook geen verkeerde ontwikkeling...

Prijs WattPiek en kWh
En voor wie niet helemaal thuis is in deze materie: de prijs van een WattPiek en een kiloWattuur zijn twee heel verschillende dingen. De prijs per Watt of WattPiek is zoals ik hierboven heb voorgerekend de investering die je moet doen per WattPiek.
De prijs van een kWh die je met je systeem opwekt, is wat het systeem je per jaar kost gedeeld door het aantal kWh dat je daarvoor krijgt. Die kWh-prijs is afhankelijk van onder meer hoeveel panelen je tegelijk installeert, hoeveel werk je bij de installatie zelf verzet, in hoeveel jaar de zaak wilt afschrijven, de verzekeringspremie en hoeveel rente je over je investering wilt/moet rekenen.
De kWh-prijs van zonnestroom varieert nu ruwweg tussen de 9 en 20 cent. Zie onder meer de rekenhulp die ik daarvoor heb ontwikkeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden