Duncan Laurence staat na loepzuiver optreden in de finale van het Songfestival

Het kón ook bijna niet anders: topfavoriet Duncan Laurence is door naar de eindstrijd van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse artiest zong ‘Arcade’ donderdagavond loepzuiver in de tweede halve finale. Ook Zweden en Rusland plaatsen zich als kanshebbers voor de glazen microfoon.

Plots werd het stil in perszaal. Zou Duncan Laurence, al maanden favoriet bij de wedkantoren, bezwijken onder de druk? Het antwoord is ontkennend. Zelfverzekerd en gevoelvol zong de artiest zijn zelfgeschreven lied ‘Arcade’ donderdagavond, tijdens de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. Stap één heeft hij daarmee gezet: Nederland is door naar het eindtoernooi van zaterdag.

De nationale troef streed tegen artiesten uit zeventien andere landen. Tien muzikanten hebben zich met hun optreden gekwalificeerd voor de grote finale, naast Nederland zijn dat Zweden, Noord-Macedonië, Albanië, Rusland, Azerbeidzjan, Denemarken, Noorwegen, Zwitserland, Malta.

In de Expo Tel Aviv, de arena van de 64e editie van het internationale liedjesfeest, blonk naast Laurence de Zweedse inzending uit. John Lundvik, die los van zijn eigen nummer ook meeschreef aan het strijdlied van het Verenigd Koninkrijk, zong ‘Too Late for Love’ soulvol, met vier swingende gospelzangeressen als versterking. Het publiek joelde luid mee tijdens de slim ingebouwde klapmomenten.

Ook KEiiNO, het trio uit Noorwegen, overtuigde de fans. Met hun onderscheidende lied ‘Spirit in the Sky’, waarin ze het Sami-vol in Lapland eren, plaatsten de muzikanten zich voor de finale, net als de suikerzoete Leonora uit Denemarken en de Zwitserse Luca Hänni, die zich soepel op zijn discodeun ‘She Got Me’ bewoog.

Sober

Opvallend was het contrast met de eerste halve finale. De kwaliteit van de zang lag beduidend hoger donderdagavond, maar qua spektakel deed de tweede ronde onder voor dinsdag. Laurence, die gezeten achter een elektrische piano op een overwegend donker podium zong, was niet de enige die het bij een lichtbol en korte lasershow hield.

Het gros van de acts was sober voor Songfestivalmaatstaven, tot en met de kleding aan toe. Iedere artiest had zich in het zwart of wit gehuld, met uitzondering van Ierland, Noord-Macedonië en Nederland. Zijn outfit is donkerblauw.

Komende zaterdag is de finale, waarin Laurence de hoge verwachtingen moet waarmaken. In de eindstrijd nemen de twintig artiesten die de halve finales hebben overleefd het op tegen elkaar, gastland Israël en de vijf landen die de voorrondes mogen overslaan: Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland en Frankrijk.

Als twaalfe op het podium

Laurence komt als twaalfde van de 26 deelnemers het podium op in de finale, zo wees de loting donderdagnacht uit.

Hij zit in een blokje tussen Cyprus en Griekenland. Malta, dat donderdag als laatste land doorging naar de finale, opent het bal. Behalve Nederland zitten in de eerste helft ook Duncans concurrenten voor de eindzege Rusland en Zweden die respectievelijk als vijfde en negende het podium op moeten.

Ook in de tweede helft van de finale zitten een aantal favorieten, zeker in het slot van de show, dat met Frankrijk (21), Italië (22), Zwitserland (24) en Australië (25) een sterke bezetting heeft. Spanje sluit de finale als 26ste land af.

Ondanks de blije gezichten bij het team van Laurence gaat de finaleplaats niet gevierd worden. Vrijdag moet het Nederlandse kamp weer vroeg op omdat ’s ochtends al de vlaggenceremonie wordt gerepeteerd. Vrijdagmiddag volgt een eerste doorloop van de finale. “Ik denk dat ik lekker m’n bed in duik, want ik ben hartstikke moe”, aldus Duncan. “Dus ik ga lekker slapen en morgen weer lekker repeteren!”

De uitzending gemist? Trouw was in Tel Aviv aanwezig bij de generale repetities en praat u graag bij met recensies van de achttien acts.

Lees ook:

Duncan Laurence: ‘De race is nog niet gelopen’

Al maanden is hij topfavoriet, maar gaat de Nederlandse Songfestivaltroef de torenhoge verwachtingen waarmaken? Duncan Laurence, die donderdag in de tweede halve finale staat, durft er tijdens een interview in Tel Aviv nog niks over te zeggen.

Prinsessenjurken, BDSM-pakjes en valse noten: dit zijn de eerste finalisten van het Songfestival

De eerste songfestivalfinalisten zijn bekend. Tijdens de eerste halve finale op donderdagavond plaatsen zich al een paar kanshebbers voor de zege komende zaterdag: Australië, Tsjechië en onverwachts ook Belarus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden