Dullaert: Kinderen moeten te lang wachten op hulp

Kinderombudsman laakt gemeenten

Kinderen die hulp nodig hebben zitten veel te lang in de wachtkamer. Dat zegt kinderombudsman Marc Dullaert, die gisteren een rapport publiceerde over de hervormingen in de jeugdzorg. Sinds 1 januari 2015 ligt de verantwoordelijkheid voor jeugdhulp bij de gemeenten, in plaats van bij het Rijk. Maar, zegt Dullaert: ruim een jaar na dato schiet de jeugdzorg in de meeste gemeenten nog tekort.

Dat blijkt vooral uit de wachttijden. Voor het onderzoeksrapport zijn ruim 1200 ouders en kinderen ondervraagd die een beroep op jeugdhulp hebben gedaan. Twee op de drie gezinnen moet langer dan een maand wachten op een eerste ontmoeting met een hulpverlener, ongeveer één op de tien staat zelfs meer dan 5 maanden op een wachtlijst. In zo'n 20 procent van de gevallen, meldden de gezinnen, leidde dit tot problematische situaties.

Dullaert: "We spraken de ouders van een meisje met ernstige anorexia, die maandenlang heeft moeten wachten voordat ze werd opgenomen. Jongeren die spijbelen en drugs gebruiken, en pas na vier maanden begeleiding kregen. Een jongen die kampte met suïcidale gevoelens, en onnodig lang in een kliniek heeft gezeten."

Renata Nijkamp is de moeder van Jeremy, een autistische jongen van 14. Zijn gedrag op school was zo onhoudbaar dat hij werd geschorst. "Vervolgens heeft hij zes maanden thuisgezeten", vertelt Nijkamp. "Via de huisarts heb ik gepaste therapie aangevraagd, maar we staan nog steeds op een wachtlijst."

Dit is het derde rapport dat Dullaert sinds de doorvoering van de Jeugdwet publiceert. De vorige rapportages hadden een soortgelijke strekking, en dat is nu precies wat Dullaert zo verontrustend vindt. Knelpunten die hij eerder constateerde zijn nog niet opgelost, en er zijn nieuwe aan de lijst toegevoegd.

Volgens Dullaert is vooral de expertise van de nieuwe wijkteams vaak ondermaats, waardoor kinderen niet op tijd of op de juiste wijze worden doorverwezen.

Dullaert: "Kinderen en ouders weten niet bij wie ze om hulp moeten vragen, en huisartsen weten vervolgens niet welke gespecialiseerde hulp hun gemeente heeft ingekocht. Zij verwijzen naar zorgverleners die óf niet worden vergoed óf heel lange wachttijden kennen."

Het aanbod aan jeugdzorg dat de gemeentes wél hebben, schiet tekort. "Gemeentes zeggen: dit zijn de paar smaken die we hebben en hier moet je het mee doen. Dat gaat regelrecht in tegen waar het nieuwe stelsel voor bedoeld is: snelle en samenhangende hulp op maat."

Tegelijkertijd vindt Dullaert dat de gemeenten weinig te verwijten valt, gezien het aantal nieuwe taken dat zij per 2015 van het Rijk hebben gekregen. Adri van Montfoort, jurist en jeugdhulpverlener, vindt dat gemeenten nog veel werk hebben verzet. "Die hervormingen hadden in fasen moeten worden ingevoerd, niet in één Big Bang."

Er zijn overigens ook gemeenten waar de jeugdzorg wel goed functioneert, zegt Dullaert. "Helaas zijn dat nog uitzonderingen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden