Duizendste Amerikaan gesneuveld

Gisteren was het een feit: meer dan duizend Amerikaanse soldaten zijn gedood in Irak, sinds de inval in maart 2003. En de trend in het aantal doden per maand stijgt sterk.

AMSTERDAM - 'Irak' verdrong gisteren de orkaan in Florida en de verkiezingen. Amerikaanse kranten en tv-stations memoreerden wat presidentskandidaat JohnF.Kerry 'een tragische mijlpaal' noemde: meer dan duizend gesneuvelde Amerikanen in Irak.

President Bush zei op een campagnebijeenkomst in Missouri dat de Amerikanen de getroffen families bijstaan in hun gebeden. ,,Mijn gelofte aan hen is dat we onze missie zullen vervullen, zodat hun echtgenoot of vrouw niet voor niets is gestorven.'' Maar over het doel van de missie, en wanneer dat gehaald is, heerst nog steeds onduidelijkheid.

Deze 'mijlpaal' is niet het soort nieuws waarover de Amerikaanse regering graag praat in verkiezingstijd, maar diverse regeringsfunctionarissen namen de kans te baat om de strijd in Irak -begonnen vanwege Saddams vermeende massavernietigingswapens en al even vermeend gebleken banden met Al-Kaida- te gedenken als onlosmakelijk onderdeel van de strijd tegen het terrorisme.

De beste manier om de gesneuvelden te eren, is de 'oorlog tegen het terrorisme' voort te zetten, en zo ,,de wereld een veiliger plaats te maken en Amerika beter te beveiligen'', stelde Witte-Huiswoordvoerder Scott McLellan.

Minister van defensie Donald Rumsfeld relativeerde op een persconferentie de betekenis van de duizend-doden-mijlpaal: ,,Gecombineerd met de Amerikaanse verliezen in andere theaters van de wereldwijde oorlog tegen het terrorisme, hebben we er al veel meer dan duizend verloren.''

VERVOLG OP WERELD 7

Verzet Irak krijgt vrij spel tot aan verkiezingen VS Amerikaanse gesneuvelden

VERVOLG VAN PAGINA 1

Defensieminister Rumsfeld, bijgestaan door opperbevelhebber generaal Richard B.Myers, zette gisteren voor journalisten uiteen hoe het Pentagon het Iraakse verzet de kop hoopt in te drukken.

De strategie is helder. De Iraakse interimregering moet zoveel mogelijk verzetsleiders zien te paaien met politieke deals. Waar dat niet lukt, moeten Iraakse troepen - getraind, geëquipeerd en bijgestaan door de Amerikanen- het verzet oprollen. De regering van premier Ajad Alawi ,,begrijpt volledig dat het belangrijk is dat er geen gebieden in het land zijn die worden beheerst door het verzet'', zei Rumsfeld.

Maar het duurt volgens generaal Myers nog wel tot het eind van het jaar voordat Iraakse troepen in staat zullen zijn om verzetshaarden op te rollen in soennitische steden als Ramadi, Falloedja, Bakoeba en Samarra, en in Najaf ensjiitische enclaves in Bagdad. ,,Tegen december zullen we een substantiële hoeveelheid Iraakse soldaten hebben bewapend, getraind en onder onze hoede hebben'' voor dergelijke operaties, zei generaal Myers.

Met andere woorden: tot die tijd krijgt het verzet vrij spel, en kan het zich versterken, zo vreest ondermeer de regeringsgezinde Wall Street Journal. ,,Ramadi en Samarra lijken te ontglippen aan het gezag van de wettige autoriteit, en Falloedja blijft dienen als vrijplaats voor de terroristen en bommenmakers die het voorzien hebben op Amerikaanse troepen en Iraakse burgers.''

Het respijt dient niet alleen om Iraakse troepen op te leiden, menen sommige commentatoren. Het heeft ook (of: vooral) een binnenlands-politiek doel. Dat doel laat zich samenvatten als: geen gedonder tot de Amerikaanse verkiezingen van 2 november.

,,We worden geacht onze zones over te dragen (aan de Iraakse regering) voor oktober'', zo citeert het gezaghebbende Jane's Defense Weekly een anonieme Amerikaanse generaal in Sadr City, de opstandige sjiitische wijk van Bagdad. ,,Daar zijn ze niet klaar voor. Dus tenzij hier sprake is van toeval lijkt het ingegeven door politiek, met het oog op de presidentsverkiezing in november. Alles wat we hier doen is gemotiveerd door politieke overwegingen. We hebben niet genoeg troepen hier. We trekken Sadr City in, en dan vertrekken we weer, en elke keer trekt het Al-Mahdi-leger (het verzet) weer binnen.''

Niet alleen de VS houden verkiezingen. Ook de Irakezen zouden in januari naar de stembus moeten, om te komen tot een gekozen, representatieve regering. Maar het is onwaarschijnlijk dat Irak tegen die tijd rustig genoeg is. En uitstel van de verkiezingen zou grote woede opwekken van de sjiitische meerderheid.

In Irak ,,is niet alles gegaan zoals wij dat graag gewild hadden'', gaf Bush' veiligheidsadviseur Condoleezza Rice gisteren toe. En ook minister Rumsfeld gaf toe dat hij in de aanloop naar de verkiezingen meer geweld verwacht. ,,De vijand raakt steeds meer bedreven in zijn pogingen om het land te destabiliseren'', vindt ook generaal Myers. Dat zijn constateringen die nogal verschillen van de verkiezingsretoriek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden