Duizenden zorgprofessionals niet aan het werk

Een medewerker van een thuiszorgorganisatie verzorgt een cliënt. Foto ANP Beeld
Een medewerker van een thuiszorgorganisatie verzorgt een cliënt. Foto ANP

De duizenden zelfstandige verzorgenden en verpleegkundigen die Nederland telt, blijven aan de zijlijn van de zorg staan. De komende anderhalf jaar wordt hen geen vaste aanstelling binnen de gezondheidszorg aangeboden. Terwijl de politiek wel van mening is dat er 12.000 extra zorgprofessionals nodig zijn in de sector.

Na de toezegging van minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in april vorig jaar, dat ook zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden op een volwaardige wijze moeten kunnen werken in de zorgsector, volgde een jaar vol overleg en discussies.

Tegenstrijdig
De uitkomst is volgens Lex Tabak van Zorgprofessional, het landelijke collectief van zzp'ers in de zorg, teleurstellend. Hij vindt het tegenstrijdig dat de politiek aan de ene kant 12.000 extra werknemers wil aanstellen, maar dat aan de andere kant de motivatie hiervoor ontbreekt. 'Zowel de politiek als diverse koepelorganisaties zien blijkbaar niet de noodzaak om deze mensen aan het werk te helpen.'

Wet Cliëntenrechten Zorg
Voor het ministerie van VWS staat vast dat slechts onder de nieuwe Wet Cliëntenrechten Zorg zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden een contract kunnen krijgen. Deze wet is vorig jaar nog controversieel verklaard en zal op zijn vroegst op 1 januari 2013 doorgang vinden, zo is de verwachting. De huidige regelgeving ombuigen om deze naar schatting vijf- tot tienduizend verpleegkundigen en verzorgenden aan het werk te kunnen zetten heeft gevolgen, aldus het departement langdurige zorg van VWS.

Door dit voornemen blijven veel ervaren professionals aan de zijlijn staan en kunnen zij net als in de afgelopen vier jaar niet op vaste basis binnen de reguliere gezondheidszorg aan de gang, zonder grote fiscale risico's.

Onzeker
'Het is onbegrijpelijk dat beleidsmakers en een aantal belangenpartijen het zich blijkbaar nog steeds kunnen permitteren om deze groep, die met name in de thuiszorg actief is, te negeren', aldus Tabak. 'Zonder een positie binnen de huidige regelgeving vanuit VWS, lopen we als groep forse fiscale risico's en kan de verpleegkundige simpelweg niet op een veilige wijze aan het werk als zelfstandige beroepsbeoefenaar. Zowel VWS als Financiën weten dat, maar actief naar een oplossing wordt er niet gezocht. En zo gaat het vier jaar oude dossier weer een nieuw fase in, waarbij de zelfstandige verzorgenden en verpleegkundigen in onzekerheid blijven over hun positie op de arbeidsmarkt.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden