Duizenden yezidi's protesteren tegen genocide

Een yezidi-man schreeuwt tijdens de demonstratie tegen het geweld van Isis in de Duitse stad Bielefeld. Beeld reuters
Een yezidi-man schreeuwt tijdens de demonstratie tegen het geweld van Isis in de Duitse stad Bielefeld.Beeld reuters

Meer dan 6000 yezidi's hebben vandaag in de Duitse stad Bielefeld geprotesteerd tegen het geweld van de Islamitische terreurgroep Isis in Irak. In voornamelijk Koerdische toespraken uitten zei hun verzet tegen de vermeende genocide door de soennitische extremisten. Ook Iraakse christenen namen deel aan de demonstratie.

Yezidi's zijn etnische Koerden in het noorden van Irak en een van de oudste geloofsgemeenschappen van het Midden-Oosten. De volksreligie is verwant aan het zoroastrisme en combineert elementen uit onder meer het christendom, de islam en heidense geloven. Isis beschouwt de religieuze minderheid als duivelaanbidders.

De vluchtelingenorganisatie van de VN (UHCR) sloeg deze week groot alarm over het lot van duizenden Irakezen die dreigen om te komen van honger en dorst. Honderden yezidifamilies sloegen op de vlucht nadat Isis-strijders de Iraakse stad Sinjar en omliggende dorpen hadden veroverd. Zij zitten vast in de bergen van Sinjar, een droog en kaal gebied dat is omsingeld door extremisten. Daar staan ze voor een onmogelijke keuze: zo lang mogelijk in de bergen blijven en uiteindelijk omkomen van honger en dorst, of naar beneden gaan en het risico lopen om te worden afgeslacht. De Verenigde Staten hebben inmiddels water en voedselpakketten boven het gebied gedropt.

Humanitaire missie
De Amerikaanse president Obama gaat bekijken hoe hij de duizenden yezidi's die de bergen in zijn gevlucht via een 'veilige corridor' naar een andere plek kan brengen. Obama zei dat vandaag in een televisietoespraak. Hij liet weten dat de Franse premier Hollande en de Britse premier Cameron de VS willen helpen bij een humanitaire missie in Irak.

Obama zei ook dat beleidsmakers binnen en buiten Irak zijn verrast door de snelle opmars van Isis. De rebellen hebben de afgelopen maanden grote delen van Irak en Syrië in handen gekregen. De president riep de Irakezen op een einde te maken aan de verdeeldheid in hun land, omdat die Isis in de kaart speelt. Obama wil dat de Irakezen snel een eenheidsregering vormen als alternatief voor de regering van de huidige premier Maliki. "Met Amerikaanse luchtaanvallen wordt de Islamitische Staat in Irak niet verslagen", zei Obama. "De Irakezen moeten zich verenigen om de militante groep te overwinnen."

Den Haag
Ook in Den Haag werd vandaag gedemonstreerd tegen het geweld van Isis. Enkele honderden Koerden droegen vlaggen en spandoeken met teksten als 'Laat de vrouwen en kinderen in Sengal niet over aan hun lot'. Ze verwezen daarmee naar de tienduizenden yezidi's die in het noorden van Irak de bergen in zijn gevlucht. Aan de demonstratie deden ook de SP-Tweede Kamerleden Paul Ulenbelt en Sadet Karbulut mee. Volgens de politie verliep de demonstratie zonder incidenten.

Bij de demonstratie in Bielefeld was de politie talrijk aanwezig, omdat het woensdag elders in Duitsland al tot opstootjes was gekomen tussen yezidi's en soennitische Tsjetsjenen. In Duitsland wonen naar schatting zo'n 90.000 yezidi's.

---
Trouw-abonnees lezen vandaag in de Verdieping het achtergrondartikel 'Onze familieleden worden er uitgemoord', over de yezidi's in Irak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden