Duizenden vluchtelingen onderweg naar Duitsland

Vluchtelingen wachten op de bus bij het station van München. Beeld afp
Vluchtelingen wachten op de bus bij het station van München.Beeld afp

München verwacht vandaag opnieuw veel vluchtelingen die vanuit Oostenrijk het land binnenkomen. De Oostenrijkse spoorwegen rekenen erop dat ze in de loop van de dag zo'n 10.000 vluchtelingen per trein naar Duitsland zullen brengen.

redactie

De nieuwe stroom komt bovenop de 11.000 vluchtelingen die zaterdag al vanuit Hongarije naar Duitsland zijn getrokken. Gisteren werd bekend dat de grens tussen Hongarije en Oostenrijk in de nacht van zaterdag op zondag dicht zou gaan, maar dat lijkt niet te zijn gebeurd. Zo'n 2200 migranten zijn vanochtend in Oostenrijk op de trein naar Duitsland gestapt. Voor de hele dag staan veertig treinen en twintig busritten op het programma.

Gisteren arriveerden al zeker 8000 vluchtelingen per trein in München, vanwaar ze naar andere Duitse steden worden gebracht. Die instroom volgde op speciale afspraken tussen bondskanselier Merkel, de Oostenrijkse bondskanselier Faymann en de Hongaarse president Orban om de groeiende stroom vluchtelingen in Hongarije eenmalig door te laten. De Hongaarse regering zette gisteren bussen in om vluchtelingen naar de Oostenrijkse grens te brengen, maar Orban liet weten dat er vandaag geen vervoer meer wordt geregeld.

Demonstraties in Dortmund
Vanuit München wil de Duitse regering de vluchtelingen zo snel mogelijk verplaatsen naar de plek waar ze volgens een verdeelsleutel naartoe moeten. Een trein met zeshonderd mensen vertrok vanochtend al naar Dortmund, en dertien bussen stonden klaar om de vluchtelingen elders in Duitsland onder te brengen.

Voorafgaand aan de komst van de vluchtelingen op het station van Dortmund zijn extreemrechtse demonstranten naar het station gemarcheerd om daar te protesteren. Dat leidde tot knokpartijen met linkse tegendemonstranten. Volgens de politie werd er met flessen en vuurwerk gegooid. Enkele demonstranten raakten gewond, vier mensen zijn opgepakt. Elders in Dortmund kon de brandweer voorkomen dat een leegstaand schoolpand afbrandde dat zou worden omgebouwd tot opvangkamp.

(Tekst loopt door onder afbeelding.)

Demonstranten bij het station van Dortmund. Beeld epa
Demonstranten bij het station van Dortmund.Beeld epa

Zieke kinderen bij de grens
Het Rode Kruis heeft vannacht zeven kinderen naar ziekenhuizen in Oostenrijk gebracht, zo meldde inzetleider Reinhold Renner. De kinderen zaten in een groep van zo'n duizend vluchtelingen die vanuit Hongarije de grens waren overgestoken en lopend aankwamen in grensplaats Nickelsdorf.

"Ze kwamen plotseling de grens over en er waren veel zieke kinderen bij", aldus Renner. Ze hadden diarree, moesten overgeven of waren uitgedroogd. Naast zeven kinderen en een zwangere vrouw moesten nog acht volwassen naar het ziekenhuis om behandeld te worden.

(Tekst loopt door onder afbeelding.)

null Beeld afp
Beeld afp

Paus doet oproep
Paus Franciscus heeft alle parochies, kloosters en andere religieuze gemeenschappen in Europa opgeroepen om een ontheemd gezin op te vangen. Hij geeft zelf het goede voorbeeld: twee parochies in het Vaticaan nemen elk een vluchtelingengezin op, zo liet hij vanochtend weten.

Ook popgroep U2 heeft nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de vluchtelingenproblematiek en roept de Europese regeringen op naar een oplossing te zoeken. Zaterdagavond paste zanger Bono de tekst van de hit Pride (in the name of love) zelfs aan. Refererend aan de overleden Syrische peuter Aylan Kurdi zong hij: 'One boy washed up on an empty beach.'

Geen speciale EU-top

Toch komt er geen speciale top over vluchtelingen van de regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie, ondanks de oproepen van Oostenrijk en Duitsland. Een woordvoerder van Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, heeft dat verklaard. Het onderwerp migratie wordt behandeld bij de volgende reguliere top, op 15 en 16 oktober.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden