Duizenden Syriërs hopen op gezinshereniging in Nederland

Een Syrische vrouw en haar kinderen in een vluchtelingenkamp in Turkije. Beeld getty
Een Syrische vrouw en haar kinderen in een vluchtelingenkamp in Turkije.Beeld getty

Meer dan 12.000 Syriërs hopen snel toestemming te krijgen om naar Nederland te reizen om hier met hun gevluchte familie te worden herenigd. Het zijn vooral de vrouwen en kinderen van de Syrische mannen die in het afgelopen anderhalf jaar naar Nederland vluchtten en hier een asielverzoek indienden. 

Nico de Fijter

Wie naar Nederland vlucht, en een verblijfsvergunning krijgt, mag zijn naaste familieleden over laten komen. Er zijn inmiddels zoveel aanvragen voor ingediend, dat de immigratiedienst handen te kort komt. De IND zet honderd extra medewerkers in, bovenop de honderd die er vorig jaar al bij gekomen waren.

In 2014 kwamen ruim 5800 'nareizigers' naar Nederland, meldde de IND gisteren. Dat zijn er ruim 2000 meer dan een jaar daarvoor. Dat is geen grote verrassing: als het aantal vluchtelingen stijgt, stijgt als vanzelf ook het aantal nareizigers. Er liggen bij de IND nu zo'n 12.000 aanvragen te wachten en er komen de laatste weken zo'n 700 aanvragen per week bij. De IND verwacht dat dit jaar zo'n 7000 gezinsleden zich daadwerkelijk bij hun familie in Nederland kunnen voegen.

Syrische vaders met telefoons
Het overgrote deel van de bijna 10.000 Syriërs die vorig jaar naar Nederland kwamen, bestaat uit mannen. De vlucht naar Europa is gevaarlijk en - vanwege de tarieven die mensensmokkelaars hanteren - vaak ook kostbaar. Vaak kiezen gezinnen er daarom voor dat alleen de vader naar Europa reist, hier asiel aanvraagt, en vervolgens zijn gezin probeert over te laten komen. Wie een gemiddeld asielzoekerscentrum binnenwandelt stuit al snel op zulke Syrische vaders, die op hun telefoons foto's van hun achtergebleven gezinnen laten zien.

Eenvoudig is het trouwens niet, dat over laten komen van vrouw en kinderen. De gezinsleden hebben een visum nodig om naar Nederland te kunnen komen. Daarvoor moeten ze veelal terecht bij een Nederlandse ambassade. Vanuit vluchtelingenkampen in bijvoorbeeld Libanon lukt dat nog wel.

Maar wat als het gezin nog in door gevechten beheerste delen van Syrië leeft? Niet zelden zijn gezinsleden elkaar kwijt geraakt, en weten ze van elkaar niet waar ze zijn. Met documenten moet bewezen worden dat er daadwerkelijk sprake is van een gezinsband. Als die documenten ontbreken kan DNA-onderzoek uitkomst bieden. Bij gezinnen zonder kinderen of met alleen pleegkinderen, kunnen de gezinsleden uitvoerige worden geïnterviewd over hoe ze zich tot elkaar verhouden. Zodoende kan dan worden vastgesteld - meestal door een ambassademedewerker in het land van herkomst, of het land in de regio waar de gezinsleden naar toe zijn gevlucht - of er inderdaad sprake is van een gezinsband.

Na maanden van erg hoge instroomcijfers is het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt sinds de herfst weer flink gedaald. Maar het zou zomaar kunnen dat dat cijfer weer gaat groeien: het totaal aantal asielzoekers dat naar Europa komt, is onveranderd hoog. Om onduidelijke reden is Nederland, net als een paar andere landen, in de laatste maanden minder in trek. De IND houdt er rekening mee dat dat in de loop van het jaar gaat veranderen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden