Duizenden mensen op de been na aanslag Parijs

Ook in Madrid, Spanje hebben mensen zich verzameld om hun steun te betuigen. Beeld getty
Ook in Madrid, Spanje hebben mensen zich verzameld om hun steun te betuigen.Beeld getty

'Je suis Charlie', 'Ik ben Charlie' is de boodschap van de mensen die op de spontane betogingen zijn afgekomen in verschillende steden. De aanslag in Parijs op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo heeft veel los gemaakt en mensen gingen de straat op om te protesteren en om steun uit te spreken aan de slachtoffers en hun familieleden.

Redactie

In Parijs doen de betogers dat vooral stil. Volgens de politie zijn er zeker 15.000 mensen aanwezig bij het stille protest. Het Place de la République, vlak bij het kantoor waar zeker twaalf mensen werden vermoord door gemaskerde mannen, ziet zwart van de mensen.

Franse en sociale media noemen het protest 'beklemmend stil'. De mensen houden pennen in de lucht en dragen bordjes met daarop de tekst 'Je suis Charlie '. Ook hebben mensen edities van het tijdschrift meegenomen.

Ook in andere Franse steden zijn duizenden mensen de straat opgegaan. In Rennes zouden ongeveer 13.000 tot 15.000 mensen op de been zijn. In Lyon hebben zeker 10.000 mensen in totaal honderden kaarsen aangestoken bij het stadhuis. Ook in Bordeaux, Toulouse, Arras en Marseille staan duizenden mensen in het centrum van de stad.

Over de hele wereld
In veel andere landen gingen ook mensen de straat op. In Nederland zijn bijeenkomsten op de Dam in Amsterdam en het Spuiplein in Den Haag. Op de Facebookpagina met als naam 'Rassemblement pour la liberté de la presse' (samenkomst voor de persvrijheid) werd opgeroepen naar die locaties te komen.

In Brussel verzamelden mensen zich op het plein voor het Europees Parlement. Daar is, op initiatief van EU-parlementariërs om 18.30 uur een protestactie begonnen. Iedereen is gevraagd een tijdschrift mee te nemen om 'ja te zeggen tegen vrijheid en nee tegen fanatisme'.
Verder zijn er onder meer betogingen in Spanje, Engeland, de Verenigde Staten, Brazilië en Caïro.

Bekijk ook de fotoreeks.

Het Place de la Republique ziet zwart van de mensen. Beeld afp
Het Place de la Republique ziet zwart van de mensen.Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden