Duizenden Israëli’s demonstreren tegen de plannen van Netanyahu

In Tel Aviv hebben zaterdagavond duizenden Israëli’s gedemonstreerd tegen de coalitieakkoorden die Benjamin Netanyahu wil sluiten. Ze vrezen dat hij de macht van justitie inperkt om immuniteit te verkrijgen in corruptiezaken. 

Volgens de organisatoren van de mars waren er tienduizenden deelnemers, de politie hield het op minder dan tienduizend.

Netanyahu, die op 9 april de verkiezingen won en daardoor voor de vierde achtereenvolgende keer premier kan worden, heeft tot woensdagavond om een nieuwe regering te vormen. Tot nu toe is hij er niet in geslaagd om tegemoet te komen aan de tegengestelde eisen van potentiële regeringspartners, onder meer over de inzet van ultraorthodoxe joden in het leger.

Hoewel er nog geen akkoord op tafel ligt, wordt al gespeculeerd over de vraag of toekomstige coalitiepartners akkoord gaan met maatregelen die de rechterlijke macht verzwakken. Openbaar aanklager Avichai Mandelblit maakte in februari bekend dat hij Netanyahu wil aanklagen voor corruptie, fraude en misbruik van vertrouwen in drie zaken. 

Heksenjacht

Netanyahu heeft de aantijgingen meermaals ontkend, en doet ze af als heksenjacht. Begin oktober vindt een hoorzitting plaats, waarna Netanyahu al dan niet voor de rechter moet verschijnen.

De demonstranten, veelal aanhangers van de oppositie-alliantie Blauw-Wit, zwaaiden zaterdag met Israëlische vlaggen en scandeerden slogans als ‘één volk, één wet’ en ‘houd Israël vrij’.

Yair Lapid, een van de leiders van Blauw-Wit, vergeleek Netanyahu’s pogingen om zijn macht te consolideren met de autoritaire Turkse president Recep Tayyip Erdogan. “We laten je geen Erdogan zijn. We krijgen hier geen dictator. We zullen het niet toelaten”, zei hij in een toespraak tegen Netanyahu.

Vechten voor het land

De demonstranten waarschuwden Netanyahu dat ze niet zullen toelaten dat “een democratisch Israël wordt omgevormd tot een privégerecht voor een koninklijke familie of sultanaat”. “We zijn hier samengekomen om te vechten voor ons land. Netanyahu gaat het Hooggerechtshof vermorzelen om te voorkomen dat justitie haar werk doet”, aldus de betogers.

Als Netanyahu erin slaagt om een regering te vormen, zal hij als eerste politicus starten aan een vijfde ambtstermijn als Israëlische premier. Lukt het hem niet om voor woensdag een coalitie op de been te krijgen, dan vertrouwt de president die opdracht mogelijk aan iemand anders toe. 

Lees ook:

Israëliërs kiezen voor continuïteit, maar juist dat baart zorgen

Benjamin Netanyahu kan vrijwel zeker nog even ‘koning van Israël’ blijven. Vier termijnen als premier heeft hij er al opzitten, een vijfde is in zicht. Met steun van (ultra)nationalistische en orthodoxe partijen kan Netanyahu een regering vormen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden