Duizenden fans verwelkomen Italiaanse selectie

ROME (ANP) - De voetballers van wereldkampioen Italië zijn terug in eigen land. Het vliegtuig landde maandagavond in Pratica di Mare, een militaire vliegbasis in het zuiden van het land.

De selectie reisde direct door naar Rome voor een bezoek aan president Giorgio Napolitano en eerste minister Romano Prodi. Daarna wachtte een rondreis door de stad die eindigde in het Circus Maximus, waar ongeveer een miljoen Italianen bijeen kwamen.

Aanvoerder Fabio Cannavaro stapte als eerste het vliegtuig uit. In zijn handen omklemde hij de wereldbeker, die ded Azzurri zondag, ten koste van Frankrijk, voor de vierde keer wonnen. Bondscoach Marcelllo Lippi volgde Cannavaro.

Honderdste interland

,,Ik ben erg blij dat ik uitgerekend in mijn honderdste interland wereldkampioen ben geworden'', aldus Cannavaro. ,,Het gaf ons veel voldoening. Zondagnacht hebben we op televisie beelden uit Italië gezien. Ook dat was fantastisch. Toen beseften we pas wat voor grote prestatie we hadden neergezet.''

,,Dit is onbeschrijflijk'', vond ook doelman Gianluigi Buffon. ,,Nog steeds niet iedereen van ons begrijpt hoe belangrijk de wereldbeker voor ons land is. Als spelersgroep wilden we op het WK vooral laten zien dat we moelijk te verslaan waren.''

Zevende of zesde hemel

Bondscoach Marcello Lippi kon het ook allemaal nog niet goed bevatten. ,,Ik weet niet of we ons in de zevende of zesde hemel begeven, maar we zitten erg hoog hier'', zei hij aan boord van het vliegtuig. Om daar relativerend aan toe te voegen. ,,We zijn blij, ontzettend blij. Voor eventjes.'' Daarmee doelde Lippi op het fraudeschandaal in Italië. Dinsdag of woensdag spreekt het sporttribunaal een vonnis uit.

De rit naar president Napolitano ging niet onopgemerkt voorbij. Veel automoblisten stapten uit hun voertuig om de wereldkampioenen te begroeten. Alle leden van de WK-selectie ontvingen bij Napolitano de 'Orde van Verdienste van de Republiek'.

Daarna stapten de 'Azzurri' in een open bus op weg naar Circus Maximus. Langs de route stonden duizenden uitzinnige mensen. In het Circus Maximus, waar in de klassieke oudheid de wagenrennen werden gehouden, verzamelden zich rond één miljoen mensen voor een grootse huldiging.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden