Duizenden dieren bloeden voor godin Gadhimai

Slachters houden hun messen in de lucht tijdens het Gadhimai festival in Nepal. Beeld afp

Buffels, kippen, geiten en varkens: ze moeten er allemaal aan geloven. In het zuiden van Nepal is gisteren het Gadhimai festival begonnen, dat bekendstaat als het grootste rituele dierenoffer ter wereld. Hindoes geloven dat het slachten van de dieren geluk zal brengen en dat hun wensen verhoord zullen worden. Activisten proberen het massale bloedvergieten tegen te houden, met weinig succes.

Het festival wordt traditioneel geopend door een geestelijke die vijf druppels van zijn eigen bloed laat vloeien over de grond. Daarna volgt het offeren van een rat, kip, duif, geit en varken. Over de hele dag werden gisteren vijfduizend buffels geslacht bij de Gadhimai-tempel in de oerwouden van Bara. Dat is overigens minder dan vijf jaar geleden, toen zo'n tweehonderdduizend dieren het moesten ontgelden.

Het religieuze festival vindt eens in de vijf jaar plaats en komt de organisatoren iedere keer op stevige kritiek te staan. Dierenactivisten veroordelen het offerfeest als een barbaarse praktijk, maar de organisatie en de Nepalese regering verdedigen het als een traditie die al eeuwen van generatie op generatie wordt overgedragen. De meeste deelnemers komen uit buurland India, ondanks het exportverbod dat het buurland daar handhaaft voor offerdieren.

Volgens activiste Ram Chandra Shah hebben de protesten wel een klein beetje verschil gemaakt, maar veel reden tot vreugde is er niet. "Het aantal offers is gedaald, maar er komen steeds meer mensen op het festival af. Het uiteindelijke aantal slachtingen is nog steeds ontzettend hoog."

Belofte aan de godin
Duizenden bussen, tractors en karretjes met mensen en dieren bewogen zich de afgelopen dagen voort over de stoffige toegangsweg naar Gadhimai. "Ik heb de godin beloofd dat ik een geit zou offeren als ik veel geld had verdiend met mijn bedrijf", zei Rajesh Shah in de Britse krant The Guardian. "Ik heb wel gehoord van de bezwaren tegen dit festival, maar ik heb gebeden voor mijn bedrijf en moet nu mijn belofte aan de godin houden."

De slachting is een lucratieve zaak voor het organiserend comité. Dat verdient omgerekend zo'n 5,7 miljoen euro aan de verkoop van buffelvlees en -huiden, de verhuur van stalletjes en logistieke diensten. Bezoekers betalen 36 cent om binnen te komen en het offerfestijn bij te wonen.

'Ernstige misdaden tegen dieren'
"De aanblik en de geluiden zijn onvoorstelbaar", zegt Jayasimha Nuggehalli in de Independent. "Plassen bloed, paniekerige dieren en kinderen met wijdopengesperde ogen. Sommige mensen drinken het bloed zelfs direct uit de onthoofde karkassen."

Het oogtepunt van het festival is de slachting van duizenden buffels in een soort stadion dat speciaal voor dit doeleinde is gebouwd. Honderden mannen lopen tussen de dieren met enorme machetes om de dieren te onthoofden.
Volgens activiste Pramada Shah is de organisatie schuldig 'aan elke denkbare vorm van dierenleed'. "Die Gadhimai-dieroffers vallen onder de ernstigste misdaden tegen dieren, vergelijkbaar met de slachting van zeehonden en stierengevechten. Ik zweer dat ik niet zal rusten tot de dieroffers zijn afgeschaft."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden