Duizenden de straat op in Polen in protest tegen de regering

Volgens het Burgerplatform, dat de demonstratie organiseerde, waren er wel 90.000 mensne op de been. De politie houdt het op 12.000.  Beeld REUTERS
Volgens het Burgerplatform, dat de demonstratie organiseerde, waren er wel 90.000 mensne op de been. De politie houdt het op 12.000.Beeld REUTERS

Duizenden mensen zijn zaterdag de straat op gegaan in de Poolse hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen de regerende partij van Jaroslaw Kaczynski.

Redactie

De demonstratie werd georganiseerd door de partij Het Burgerplatform. Die zegt dat er wel 90.000 mensen aan het demonstreren zijn, de officiële lezing van de politie houdt het op 12.000.

Volgens de demonstranten tast het beleid van de regerende partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de media aan. De kritiek richt zich op benoemingen van rechters in het hooggerechtshof van Polen, die op de hand van de regering zouden zijn. Hetzelfde geldt voor de aanstelling van topmensen bij radio en tv. Vanuit Brussel klonk eerder ook al kritiek op het beleid van Kaczynski. Op 16 mei komt de Europese Commissie met een rapport over situatie in Polen.

Volgens Kaczynski zijn de demonstranten misleid. "Er is vrijheid in Polen. Zij die de werkelijkheid niet zien, kunnen daar niet aan twijfelen."

In mei vorig jaar werd ook al gedemonstreerd tegen de regering, die sinds 2015 aan de macht is. Toen waren 240.000 mensen op de been.

Demonstranten dragen maskers van de Poolse minister president Beata Szydlo en partijleider Kaczynski.  Beeld EPA
Demonstranten dragen maskers van de Poolse minister president Beata Szydlo en partijleider Kaczynski.Beeld EPA
Sommige demonstranten zwaaiden met EU-vlaggen.  Beeld AFP
Sommige demonstranten zwaaiden met EU-vlaggen.Beeld AFP
De voormalige minister-president van Polen, Ewa Kopacz, loopt ook mee in de demonstratie.  Beeld REUTERS
De voormalige minister-president van Polen, Ewa Kopacz, loopt ook mee in de demonstratie.Beeld REUTERS

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden