NieuwsStikstofuitspraak

Duizenden boerenbedrijven zitten muurvast door stikstofregels

Kalfjes staan op stal bij een melkveehouder in Reeuwijk. Duizenden rundveehouders verkeren in onzekerheid na de uitspraak van de Raad van State, die uitbreidingsplannen van boeren belet.  Beeld ANP / Bart Maat
Kalfjes staan op stal bij een melkveehouder in Reeuwijk. Duizenden rundveehouders verkeren in onzekerheid na de uitspraak van de Raad van State, die uitbreidingsplannen van boeren belet.Beeld ANP / Bart Maat

Nu ook de rechtbank van Limburg stelt dat boerenbedrijven die aan een natuurgebied grenzen niet mogen uitbreiden, komt boerenbelangenclub LTO Nederland in het geweer.

De balans tussen een schone natuur en een gezonde economie is volledig zoek. Dat vindt boerenbelangenorganisatie LTO Nederland nadat de rechtbank van Limburg deze week 38 vergunningen van vooral veehouderijen vernietigde. 

“Deze uitspraak veroorzaakt alleen onrust en lost niets op, ook niet voor de natuur”, zegt Trienke Elshof van Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland.

De 38 bezwaarmakende boerenbedrijven grenzen aan beschermde natuurgebieden, waardoor een vergunning nodig is om uit te breiden. Die vergunning hadden ze omdat zij voldeden aan de eisen van de zogeheten Programmatische Aanpak Stikstof (Pas). De Raad van State echter verwees deze aanpak eind mei naar de prullenbak omdat die de natuur onvoldoende bescherming zou bieden. De rechtbank Limburg volgt de Raad van State hierin dus nu en haalde maandag een streep door de vergunningen voor de veehouders.

Dat kon de rechtbank doen omdat de boeren nog in de bezwaarprocedure zaten. Hun vergunning was niet onherroepelijk. De boosheid en teleurstelling bij de boeren is groot.

null Beeld Sander Soewargana
Beeld Sander Soewargana

“Deze boerenbedrijven kunnen nu nergens op terugvallen”, zegt Elshof. “Voor de duidelijkheid: deze uitspraak geldt alleen voor nieuwe vergunningen en niet voor vergunningen die onherroepelijk zijn”, benadrukt ze. “Maar het is duidelijk dat we in een impasse zitten. Niet alleen boeren, maar ook ondernemers uit andere branches die aan zo’n gebied grenzen en willen uitbreiden, zitten muurvast.”

Vanwege de uitspraak van de Raad van State mogen ook geen nieuwe vergunningen worden verleend aan bijvoorbeeld fabrieken en bouwbedrijven. Plannen voor de aanleg van nieuwe wegen en bedrijventerreinen en de uitbreiding van Lelystad Airport staan op de tocht. Elshof: “Het kan toch niet zo zijn dat de hele BV Nederland wordt stilgelegd? Het systeem van vergunningsverlening zal toch een keer weer op gang moeten komen.”

Daar ziet het voorlopig niet naar uit. Drie ministeries, 12 provincies en een speciale commissie zoeken naar een oplossing, maar de verwachting is dat die niet een-twee-drie is gevonden. Intussen leven zo’n 3300 boeren – waaronder vooral veel melkveehouders – in grote onzekerheid.

Spanning

Het gaat om bedrijven die een relatief lage bijdrage aan de ammoniak-uitstoot leveren en konden volstaan met een melding bij de provincie als ze uitbreidingsplannen hadden. “Door de uitspraak van de Raad van State volstaat een melding niet meer en zijn zij nu ook vergunningsplichtig. Dat geeft veel spanning bij die boeren”, zegt Wil Meulenbroeks, voorzitter van branchevereniging LTO Melkveehouderij. 

De Raad van State oordeelde overigens ook dat boeren die hun bedrijf runnen nabij natuurgebieden (ofwel Natura 2000-gebieden), voortaan ook een vergunning moeten hebben voor het buiten laten lopen van vee en het bemesten van grond. ‘Onwerkbaar’, noemt de LTO dat. Trienke Elshof: “We leven nu eenmaal in een dichtbevolkt land met een goed draaiende economie waarbij we rekening moeten houden met de natuur. Dat maakt het complex, dat begrijpen we. Maar zo kan het niet blijven. Binnen een half jaar moet er een oplossing zijn voor degenen die nu in onzekerheid zitten.”

Lees ook:

Het stikstofvonnis krijgt steeds meer gevolgen.

Geen bredere A27, geen industrieterrein op vliegbasis Twente, geen windmolens in Delfzijl: het ‘stikstofvonnis’ van de Raad van State krijgt steeds meer gevolgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden