Duizenden bijeen voor Mitterrand

PARIJS (AFP, Reuter, AP) - Tienduizenden Fransen zijn gisteravond bijeengekomen op de Place de la Bastille in Parijs voor een laatste groet aan de maandag overleden oud-president François Mitterrand.

Op dit plein waar in 1789 de Franse Revolutie begon, werd op 10 mei 1981 de verkiezing van Mitterrand tot eerste socialistische president van de Vijfde Republiek gevierd. Ondanks de motregen zag het er zwart van de mensen. Velen droegen een rode roos, het symbool van het socialisme. Drie reusachtige foto's van Mitterrand werden met schijnwerpers werden verlicht. Er werden geen toespraken gehouden. Uit luidsprekers klonk muziek van Mozart, Beethoven, Bach en Chopin, de lievelingscomponisten van Mitterrand. Vanaf de trap van de Opéra de la Bastille, een van de bouwwerken die Mitterrand heeft laten verrijzen, zong de Amerikaanse Barbara Hendricks een afscheidslied. Onder de aanwezigen, waren veel immigranten.

Vandaag wordt Mitterrand 'in alle beslotenheid' begraven in het zuidwestelijke plaatsje Jarnac. Maar het 4 800 inwoners tellende Jarnac is al overstroomd met journalisten. Ruim 100 kilometer in de omtrek is geen hotelkamer meer te vinden en een raam met uitzicht op het graf wordt 'verhuurd' voor 7 000 gulden. In Parijs wordt een plechtigheid gehouden in de Notre Dame. Onder de aanwezigen is ook Fidel Castro. De Cubaanse leider is een groot vriend van mevrouw Danielle Mitterrand. François Mitterrand had zich als president herhaaldelijk uitgesproken tegen de Amerikaanse boycot van Cuba. Van Amerikaanse zijde komt vice-president Al Gore.

Professor David Khayat, het hoofd van de afdeling oncologie van een Parijs ziekenhuis zegt dat Mitterrand door charlatans werd behandeld. Hij verwijt de artsen dat zij Mitterrand niet hebben aangeraden de klassieke behandeling te volgen tegen prostaatkanker. “Afgezien van de verkwistende pijnbestrijding op zijn sterfbed, is de zorg voor de eerste man van het land waarschijnlijk slechter geweest dan die voor de laatste onder ons”, zei Khayat. De discussie over de dood van Mitterrand was aangezwengeld door diens oudste broer Robert. Hij uitte het vermoeden dat François had kunnen genezen als hij de hulp van buitenlandse artsen had ingeroepen. Khayat plaatst vraagtekens bij de homeopaat Philippe de Kuyper, die zich op aanraden van Mitterrands familie vanaf oktober 1994 met de president bezighield. Mevrouw Danielle Mitterrand, probeerde gisteren de oplopende ruzie te sussen door openlijk haar vertrouwen uit te spreken over het team doktoren dat haar man begeleidde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden