Duizenden betogers tegen TTIP en Ceta in Brussel

VRIJHANDEL | De weerstand groeit tegen het op handen zijnde EU-akkoord met Canada (Ceta). Ook TTIP, het verdrag met de VS, ligt onder vuur. Gisteren was Brussel het decor van een bonte demonstratie.

Na de demonstraties in Duitse, Oostenrijkse en Zweedse steden van afgelopen weekeinde was het gisteren de beurt aan Brussel. Daar trokken duizenden betogers door de Europese wijk om te protesteren tegen de beoogde vrijhandelsverdragen tussen de Europese Unie en respectievelijk Canada (dat verdrag heet Ceta) en de Verenigde Staten (TTIP).

Over Ceta is vorig jaar een akkoord bereikt dat eind oktober feestelijk bekrachtigd zou moeten worden op een EU-Canada-top, maar daarover bestaat toenemende onzekerheid. Over TTIP zijn de onderhandelingen nog lang niet afgerond. De somberheid over het welslagen ervan is de afgelopen weken toegenomen. Toch beginnen de TTIP-onderhandelaars op 3 oktober onverdroten aan hun vijftiende overlegronde, dan in New York.

De demonstranten vrezen dat de trans-Atlantische vrijhandelsakkoorden vooral gunstig zullen uitpakken voor de machtigste multinationals in de wereld en dat ze zullen leiden tot een uitholling van milieu-, voedsel- en andere standaarden in Europa. Ook het voorziene arbitragesysteem voor de beslechting van conflicten tussen investeerders en overheden deugt volgens de tegenstanders niet.

De Europese Commissie, die de onderhandelingen namens alle EU-lidstaten voert, probeert deze bezwaren met man en macht, maar met wisselend succes, weg te nemen. De Zweedse Eurocommissaris Cecilia Malmström (handel) zegt telkens weer dat de Europese standaarden niet zullen worden verlaagd. Gisteren brak ze een lans voor Ceta. "Canada is de Verenigde Staten niet. Ceta is een handelsakkoord van de nieuwe generatie, afgesloten met een progressieve regering."

In een voor Ceta cruciale stemming schaarden de Duitse sociaal-democraten zich maandag achter het Europese verdrag met Canada, tijdens een SPD-conventie in Wolfsburg. De steun was een overwinning voor SPD-vicekanselier Sigmar Gabriel, die vóór Ceta is maar tegen TTIP. Zonder de steun van de Duitse CDU-SPD-coalitieregering was het EU-akkoord met Canada praktisch van tafel gegaan.

Tot de landen die de goedkeuring nog spannend maken, behoren Oostenrijk en België. Bij de zuiderburen zijn de EU-handelsverdragen inzet van een conflict tussen de Franstaligen en de rest van het land. Het Waalse en het Brusselse gewest willen het akkoord met de Canadezen niet, tot woede van de Vlaamse autoriteiten.

De EU-handelsministers maken vrijdag de balans op van zowel Ceta als TTIP tijdens overleg in Bratislava, hoofdstad van tijdelijk EU-voorzitter Slowakije. De Slowaakse minister Korcok van Europese zaken sprak gisteren de verwachting uit dat de bekrachtiging van Ceta volgens plan door kan gaan op 27 oktober.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden