Duizend euro beloning voor de duurzaamste jongere

Jonge Nederlandse wereldverbeteraars gezocht. De Jonge Helden Top Tien wil jongeren die zich inzetten voor natuur, dieren en milieu, in het zonnetje zetten. "Werk je als vrijwilliger voor een milieuorganisatie, steun je op jouw manier het plaatselijke asiel of heb je een briljant plan in de strijd tegen milieuvervuiling, dan maak je kans op duizend euro", zegt Sander Reus, coördinator van het project. "Elk idee is welkom." Doel is om jongeren te motiveren om na te denken over een duurzame wereld.

Het initiatief is een samenwerking van Pink!, de jongerentak van de Partij voor de Dieren (PvdD) en Erasmus+, een programma van de Europese Unie. Reus: "Er zijn heel veel jongeren actief die zich in hun vrije tijd inzetten voor de drie thema's - natuur, dieren en milieu - maar vaak blijft hun werk onzichtbaar. Met deze wedstrijd willen wij hun plannen realiseren en zichtbaar maken."

De tien beste helden worden gekozen. Daarna gaan zij met bedrijven, in het project sidekicks genoemd, aan de slag met het schrijven van campagneplannen. Voor hun project moeten zij een crowdfund opzetten. Uit die tien wordt in oktober een kandidaat gekozen die uit handen van PvdD-voorzitter Marianne Thieme duizend euro krijgt om de campagne op te starten.

Opvallend veel initiatieven die worden ingediend, hebben te maken met voedselzekerheid, zegt Reus. "Op dat gebied komen milieu, natuur en dierenwelzijn eigenlijk samen. Ik denk dat de jongeren van tegenwoordig ook veel meer nadenken over voedsel in de wereld. Ze zijn zich meer bewust van die problematiek."

Inmiddels hebben zo'n zeventien kandidaten zich gemeld. "We hopen natuurlijk op nog veel meer deelnemers. Er zijn een paar criteria: je moet tussen de 16 en 27 zijn, kunnen aantonen dat je al bezig bent geweest met de thema's en dat je woonachtig bent in Nederland." De inschrijving loopt t/m 15 mei. Meer info op: www.jongeheldentop10.nl.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden