Duivesteijn stelt woonakkoord weer ter discussie

Oppositie heeft flink de pest in

Met de pest in, beginnen oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP vandaag in de Tweede Kamer aan het debat over het woonakkoord dat zij in februari met de regeringscoalitie hebben gesloten. Steken zij hun nek uit om de regering daarvoor ook in de Eerste Kamer aan een meerderheid te helpen, lijkt regeringspartij PvdA zelf in die senaat de meerderheid weer op losse schroeven te zetten.

Volkomen onverwacht stelde PvdA-senator Adri Duivesteijn de verhuurdersheffing voor woningbouwcorporaties, onderdeel van het woonakkoord, gisteren ter discussie. Hij noemde die heffing ondoordacht. "Er is onvoldoende gekeken naar de effecten van deze heffing", aldus de oud-wethouder van Almere tijdens zijn eerste optreden in de senaat als opvolger van Han Noten.

D66-leider Pechtold en zijn collega Slob van de ChristenUnie namen al een voorschot op het debat vandaag in de Tweede Kamer. "Dit legt een hypotheek op toekomstige akkoorden", riepen zij eendrachtig als reactie op de houding van de PvdA in de Eerste Kamer. "Hierdoor vergaat mij de appetijt", voegde Pechtold eraan toe.

In het woonakkoord staan afspraken over een geleidelijke vermindering van de hypotheekrenteaftrek, over extra huurverhogingen voor scheefwoners, huurders die gezien hun inkomen te weinig huur betalen, en over een verhuurdersheffing à 1,7 miljard euro voor de woningbouwcorporaties, waardoor de extra huurinkomsten in de staatskas vloeien. Formeel stonden gisteren in de Eerste Kamer alleen de huurverhogingen ter discussie. D66, ChristenUnie en SGP deden braaf wat van hen werd verwacht: met PvdA en VVD stemden zij in met de huurverhogingen.

Maar Duivesteijn nam alvast een voorschot op een debat dat nog komen moet, namelijk dat over de verhuurdersheffing. De corporaties zullen te weinig geld overhouden voor investeringen, vooral in krimpgebieden, vreest hij. Dat is volgens hem rampzalig voor de bouw en de economie. "Ik wil overtuigend aangetoond hebben dat in de toekomst geïnvesteerd blijft worden in de woningmarkt", zei hij aan het adres van Blok. In zijn antwoord leek Blok Duivesteijn enigszins tegemoet te komen door toe te zeggen bij de verhuurdersheffing rekening te houden met de financiële situatie van de afzonderlijke corporaties. Ook is Blok bereid in gesprek te gaan met de woonsector om te komen tot een nationaal plan voor de woningmarkt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden