Duivenoverlast op z'n Hollands

Konden we gisteren melden dat het Italiaanse Florence van een overmaat aan overlast gevende duiven af wil, dichter bij huis speelt dat ook in Groningen. Maar Nederland zou Nederland niet zijn, als niet onmiddellijk de dierenbescherming zich in de zaak zou mengen en uiteraard met bezwaren.

BIJDRAGE: JAN ZEEGERS

Wat wil het geval? Drie Groningse bedrijven hebben een duivenvanger gehuurd, die een duivenplaag moet bestrijden. Die is ontstaan door het milde, niet te vochtige weer. De bedrijven zeggen grote hinder te hebben van de duiven die hun winkels bevuilen. De duivenvanger heeft inmiddels meer dan 400 vogels gevangen. De meeste worden gedood; slechts ongeveer 10 procent van zal elders los worden gelaten.

De dierenbescherming Groningen heeft contact opgenomen met de gemeente en burgemeester en wethouders. De dierenbeschermers noemen het inschakelen van de duivenvanger 'afschuwelijk' en zijn 'zeer verontwaardigd' over het dier-onvriendelijke beleid. Ze zouden het optreden van de duivenvanger natuurlijk kunnen voorkomen, door de leden te vragen periodiek, maar zeer regelmatig, de bevuilde panden van de betrokken bedrijven te komen reinigen en zo het 'afschuwelijke, dier-onvriendelijke' duiven vangen overbodig maken. Woordvoerder B. Wiegers van de Groningse dierenbescherming zoekt, dat moet hem wèl worden nagegeven, naar een structurelere oplossing. Volgens de woordvoerder komt het duivenoverschot deels uit de postduivenhouderij. “Door maatregelen te treffen bij de postduivenhouders wordt de aanwas beperkt. Te denken valt aan minder wedstrijden en kortere afstanden, zodat er minder uitval is. Ook dient het voeren van duiven door het publiek binnen de perken te worden gehouden.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden